IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Полковник от венецуелската армия призна Гуайдо за президент

11:00 | 10.02.19 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Полковникът от венецуелската армия Рубен Алберто Пас Хименес заяви, че признава властта на самопровъзгласилия се временен президент Хуан Гуайдо, признат от около 40 страни, предаде Франс прес.

Във видеозапис, публикуван вчера в социалните мрежи, полковникът на активна служба в сухопътните сили призова да се позволи на хуманитарната помощ да влезе във Венецуела, както поиска Гуайдо. Президентът Николас Мадуро отказва да я допусне в страната, смятайки я за прелюдия към чуждестранна интервенция, която да го лиши от власт. 

Полковник Пас Хименес, облечен в униформа, заяви, че 90 на сто от армията, използвана за да задържа на власт президента Николас Мадуро, е недоволна от политиката му. Той призова министъра на отбраната Владимир Падрино Лопес "да размисли" и подчерта, че "историята ще отсъди".

Преди седмица дивизионният генерал Франсиско Янес от военновъздушните сили също заяви, че вече не признава властта на Мадуро и призна Гуайдо за законен държавен глава. По-късно неговият пример последва пенсиониран генерал от армията. Върховното командване на въоръжените сили обаче изрази многократно пълна лоялност към Мадуро, припомня АФП.

На 21 януари, два дни преди Гуайдо да се самопровъзгласи за президент, 27 военни от националната гвардия се разбунтуваха и бяха арестувани. 

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
serafima
преди 5 години
Само един полковник и толкова шум??!! Бога ми, това задмина всякаква пропаганда от соцвремената. Откровени са да го нарекат самопровъзгласил се, признат от 40 страни при 190 близо всичко в света (без да броим икономики, острови и т.н.). Не пишат колко са му платили, никой от нас не се съмнява в това, нали?Принципите за ненамеса във вътрешните работи на НЯКОИ САМО държави отиде на кино отдавна и агресорите са тези, които се приемат от някои за коректни. Борисов дава ли си сметка (за Цв.Цв. съвсем не говоря), че може и на тях да се случи, КОЛКОТО И ДА СЕ НАВЕЖДАТ и изпълняват? А ние къде ще бъдем при това положение? На улицата?!!Или да разчитаме, че сме бедна и невзрачна държава, за да спрат вниманието си върху нас. Само чичо ФАЩ ни брои за безплатна територия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 11
Стоян Петров
преди 5 години
Пропагандата ти е много несериозна. Ти ще изнасяш ли, ако парите пристигат при мен? Хората съвсем културно си му казаха, не ти искаме нефта.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 5
ABBA
преди 5 години
Еми като Венецуела изнася нефт за САЩ, а последните са казали, че тоя Гайдурко само може да се разполага с парите!!Чудя се до сега как не е кушил цялата армия?!Явно Чавес преди добре си е свършил работата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 5
многодобре
преди 5 години
...90 на 100 от армията не иска Мадуро? ...ако е така до сега да са го свалили! ...преди дни по същия начин, с клипче заснето в стая, за подкрепа на Гуайдо се изказа и друг негов колега от ВВС на Венецуела. Дни след това при посещение на Мадуро във базата, която командва ВВС генерала, той получи подкрепата на военнослужещите там. ...ясно е ,че един човек по-лесно може да се купи, подкупи, притисне, изнуди с нещо от колкото голяма група от хора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още