IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 11 февруари

07:48 | 11.02.19 г.
Преглед на печата за 11 февруари

Над 400 000 фирми трябва да декларират действителните си собственици
В. Сега

Над 400 хил. фирми и още десетки хиляди неправителствени организации (НПО) ще трябва да подадат декларации кои са действителните им собственици пред Търговския регистър до края на май. Поредният административен тормоз за бизнеса е под благовидния предлог, че така ще се противодейства на прането на пари. Дори едноличните търговци и собствениците на еднолични ООД, където собствениците са очевидни, не са освободени от задължението. Според новите правила от 1 февруари до 31 май действителните собственици трябва да бъдат заявени пред Търговския регистър с нотариално заверена декларация. Това означава нови разходи за търговците и НПО-тата - за нотариус и държавна такса за деклариране, а вероятно и за адвокат, който да подаде документа. Законът за мерките срещу изпирането на пари предвижда тежки санкции за неспазване на нормата - неподалите заявление за реалните си собственици могат да бъдат глобени с от 1000 до 10 000 лв. За дружества като банки, застрахователи, лизингови предприятия санкцията е от 2000 до 20 000 лв. Ако недекларирането продължи, организацията или дружеството ще бъде санкционирано всеки месец със същата сума, докато не заяви вписването. 

Вложител спечели дело срещу БНБ за блокираните пари в КТБ
В. Сега

Вложителят във фалиралата преди близо 5 години КТБ Николай Кантарев осъди централната банка да му изплати 1835.72 лв. като обезщетение за блокирания повече от 5 месеца достъп до парите му.  Административният съд във Варна прие, че БНБ е нарушила правото на ЕС, като е забавила решението си за обявяване на депозитите в КТБ за неналични. Според съда вложителите в КТБ е трябвало да започнат да получават парите си от Фонда за гарантиране на влоговете още на 25 юли 2014 г. Вместо това централната банка е позволила достъп до депозитите чак на 4 декември. Кантарев е сред потърпевшите от рухването на КТБ и затварянето й през лятото на 2014 г. Депозитната му сметка е била служебно закрита, а парите му били изплатени от Фонда за гарантиране на влоговете, но след 5 месеца забавяне. Обезщетението, което му се присъжда сега, всъщност е разликата между законната лихва за забава за този период и начислената по влога му от 84 300 лв.  До решението на Административния съд във Варна се стигна след допитване до Съда на Европейския съюз (СЕС) в Люксембург.

Кравето масло на едро поскъпна с 20 ст.
В. Монитор

Пакетче краве масло от 125 грама поскъпна на едро с двайсетина стотинки и (8,9 на сто) и вече се продава по 2,45 лв., сочи статистиката на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ). Кравето сирене увеличи цените си на борсите с 0,5 на сто и се търгуваше по 6,07 лв./кг. Кашкавалът "Витоша", поскъпна незначително с 0,1 на сто и се купува по 10,13 лв./кг. Олиото поевтиня с 2,7 на сто и се купуваше на едро средно по 1,89 лева за литър. Каймата се търгуваше по 4,73 лева за килограм, пилешкото замразено месо - по 3,75 лв./кг на едро в края на седмицата. Захарта се търгува по 1,12 лв./кг, а брашното, тип "500", се продава по 0,86 лева. Яйцата се продават по 0,20 лева за брой в края на седмицата. Доматите от внос поскъпнаха през последната седмица с 5,8 на сто, до 2,37 лева за килограм, а краставиците от внос поскъпнаха с 3,4% и се търгуват по 2,43 лв./кг. 

Бензиностанции затварят заради касовите апарати
В. Труд

Редица бензиностанции може да бъдат принудени за затворят врати на 31 март, защото няма да могат да изпълнят новите изисквания за касовите бележки, предупреди Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация (БПГА). Според последните промени в наредбата за отчитане на оборота чрез фискални устройства, до края на март върху касовите бележки от бензиностанциите трябва да се отпечатват още три компонента – размер на акциза и ДДС-то, цена без акциз и ДДС и покупната цена, на която горивото се доставят в обекта. Поставянето на срока 31 март за изпълнение на тези изисквания е абсурдно тъй като до 30 юни бензиностанциите трябва да сменят използваните от тях Електронни системи с фискална памет (ЕСФП), чрез които отчитат оборота, каза Светослав Бенчев. Бензиностанциите бяха задължени да направят това с предишните промени в наредбата за отчитане на оборотите. За да бъдат изпълнени новите изисквания в кратък срок трябва да бъде актуализиран софтуерът на всички бензиностанции в страната като все още не е ясно точно как може да стане това и колко ще струва. Но по-същественият въпрос е какъв е смисълът от тази спешна промяна, при положение че само след три месеца пак ще трябва да бъдат сменени всички системи за отчитане на продажбите на горива, каза Светослав Бенчев.

Българска фирма построи два тунела в Сърбия за 100 млн. евро
В. 24 часа

Засега те са най-дългите на Балканите, намират се на магистралата между Ниш и Скопие Българска компания е изградила два тунела в Сърбия за 100 млн. евро. Преди дни е завършил строежът на съоръженията, които са на магистралата от Ниш до Скопие. Тя е част от европейския коридор номер 10, който тръгва от Залцбург, минава през Любляна, Загреб, Белград, Ниш, Скопие и Велес и стига до Солун. Магистралата е разделена на 6 лота, като двата тунела са били обособени като самостоятелни отсечки. Другите четири продължават да се изграждат. Изпълнител на поръчката в Сърбия е “Евро алианс тунели”, която е изпълнила работата за помалко от 5 години. Единият тунел е дълъг 2 км, а другият е с дължина 4 км, което го прави найдългия в момента на Балканите, заяви Валентин Трашлиев, собственик на компанията. Предаването на готовите тунели станало в присъствието на сръбския президент Александър Вучич, който завил, че съоръженията са по-добри дори от тези в Швейцария. Заради добрата работа “Евро алианс тунели” имала покани да построи още тунели и на магистрала между Ниш и Косово, където работата щяла да започне през лятото. Там щели да се изграждат 22 съоръжения с обща дължина 19 км. Бих се съгласил да работя по тях, но ако сърбите. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:21 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още