IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Pew: Климатичните промени са най-голямата тревога за сигурността

Според допитване на Pew Research Center значителен ръст отбелязват притесненията за американската мощ и влияние в глобален мащаб

12:59 | 11.02.19 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Климатичните промени са най-голямото опасение за сигурността според международно проучване на изследователския институт Pew Research Center. От данните става ясно, че промените в околната среда притесняват повече страни, отколкото ислямисткия тероризъм и кибератаките.

В същото време все по-притеснителни се оказват и нарастващата мощ и влияние на САЩ, съобщава Ройтерс.

В 13 от 26 държави хората са посочили климатичните промени като най-голяма глобална заплаха. В същото време ислямисткият тероризъм оглавява списъка в осем други страни, а кибератаките – в четири.

Тревогите за състоянието на околната среда отбелязват значителен ръст от 2013 г. насам, като увеличението на процентните пунктове е двуцифрено в страни като САЩ, Мексико, Франция, Великобритания, Южна Африка и Кения, показва допитването, което обхваща общо 27 612 души.

Ядрената програма на Северна Корея и глобалната икономика също са по-значителни източници на тревога, докато респондентите в Полша са определили нарастващата руска мощ и влияние като свое най-голямо свое притеснение.

Все по-малко хора посочват икономиката като техен основен източник на опасения, въпреки че тя остава причина в много държави, особено в страните, на чиито национални икономики не се гледа особено положително като Гърция и Бразилия.

Най-голямата промяна в настроенията има по отношение на САЩ, като средно 45% от хората в допитването са посочили американската мощ и влияние като заплаха през 2018 г. За сравнение, през 2013 г., когато Барак Обама е преизбран за президент, този дял е 25%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 18:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 5 rate down comment 1
michaelis12
преди 5 години
Pew Research CenterNot-for-profit organizationLocation: Washington, D.C., U.S.Budget: Revenue: $44,409,611; Expenses: $35,069,976; (FYE June 2016)---------------------------------------------------------------------------------за НЕ печалбарска организация, тия с тая фалшива новина бая печалби са напрайли и Тиквесторчетата преписват ли преписват, че да им дадат некой лев да одат до Билата да си купат нешо за ядене ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 0
IQ96
преди 5 години
Освен Полша (което е естествено, като съседна страна), коя друга страна е изказала опасения от Русия? Защо има отделен цвят само за една страна?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 7
rainmaker
преди 5 години
30те сребърника, които вземаш да тролиш всеки ден, заслужават ли си да помогнеш за прецакването на света за другите и децата ти, ако имаш такива?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 4
studioaa
преди 5 години
Ако не пусне един google search за Pew Research Center веднага излиза, че той е left-leaning, т.е поредното крайно-ляво американско НПО загрижено за благото на т.н. либерални, а всъщност нео-марксистки ценности. Да питаш подобна организация по противоречив въпрос като промените в климата е все едно да се допиташ до маркс дали пролетариите по света ще се обединят - отговорът е очевиден. Заради пристрастията на тази организация не може да се вярва на нито едно техните мнения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още