IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Марк Карни: Глобалният икономически растеж ще се стабилизира с нов по-бавен темп

Според управителя на Английската централна банка е в интерес на всички да се намери решение за Brexit в рамките на следващите седмици

16:02 | 12.02.19 г. 1
<p>
	Марк Карни.<em> Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Марк Карни. Снимка: Архив Ройтерс

Глобалният икономически растеж вероятно ще се стабилизира с нов по-бавен темп, въпреки че Китай, търговските войни и нарастващият протекционизъм заплашват деликатното равновесие, заяви управителят на Английската централна банка Марк Карни, цитиран от Ройтерс.

Той посочи като причини за забавянето на световната икономика напоследък по-строгите финансови условия и повишаването на лихвените проценти.

Нарастващият дълг в Китай и новите бариери пред световната търговия са „значителен и нарастващ“ риск пред глобалните перспективи за растеж, докато протекционизмът също оказва своето въздействие, каза още Карни.

Според управителя на АЦБ като се има предвид досегашното широкообхватно забавяне и все още съществуващите рискове някои вече започват да се чудят дали глобалната експанзия, започнала през 2010 г., е към своя край.

"Макар че има рискови момента и глобалният растеж все още се забавя, комбинацията от политически отговор и състоянието на сегашните дисбаланси в развитите икономики предполага, че глобалният растеж по-скоро ще се стабилизира около нова, по-скромна тенденция", коментира той.

Карни добави, че не е лесно да се спечели търговска война, като се позова на коментара на президента на САЩ Доналд Тръмп през март миналата година, че търговските войни са добри и лесни за печелене.

Относно Brexit Марк Карни каза, че е в интерес на всички да се намери решение в рамките на следващите седмици. 

Бившият управител на Канадската централна банка беше назначен на сегашния си пост в края на 2012 г., след като преди това заяви, че не проявява интерес към позицията. Първоначно той се съгласи да остане пет години от общо осемгодишния мандат. След референдума за Brexit обаче той се съгласи да остане за още една година – до края на юни 2019 г.

През септември миналата година Марк Карни се съгласи да остане начело на Английската централна банка за още седем месеца, удължавайки мандата си за втори път, за да помогне за управлението на британската икономика в условията на Brexit. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:01 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
Иван Митев
преди 5 години
Сега държавите страдат от местни прояви на световна грешка за неограничавани съпътстващи щети от работата на централната банка. При тези условия икономическият растеж не е достатъчен да предпази от катастрофална държавна криза.Устойчивият държавен просперитет е възможен само при осъществяване защита срещу съпътстващи щети от работата на централната банка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още