IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Особеностите на повторната употреба на водата

Правилно ли е решението на ЕК да натовари операторите на водопречистващите съоръжения с цялата отговорност за всякакъв вид замърсяване в селското стопанство

21:00 | 12.02.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Европейският парламент може да спаси целия проект за повторно използване на водата или да обезсмисли цялото упражнение, което беше направено досега по време на гласуването във вторник (12 февруари), пише за Euractiv Роберто Мацини, председател на Съвместната работна група към асоциацията EurEau. 

Заобиколени сме от вода. Имаме изобилие от реки, езера, язовири и морета в Европа.

Водата е ограничен ресурс и за да се гарантира, че имаме достатъчно от нея, за да посрещнем бъдещите си нужди, понякога е необходимо повторното пречистване на отпадъчните води, например в селското стопанство, за да се намали натиска върху водните ресурси и по този начин Европа да може да разполага с достатъчно питейна вода за дълъг период от време. 

Водата, която трябва да се използва повторно, е необходимо да се обработи, за да бъде безопасна. Регулирайки това, Европейският съюз създава основа за хармонизиран подход към повторната употреба на водата в селското стопанство и увеличава доверието в тази практика.

През януари Комисията по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните към Европейския парламент гласува размера на минималните изисквания за повторното използване на водата. Регламентът определя параметрите за качеството на пречистената вода и изискванията, които трябва да бъдат въведени за повторната употреба в селското стопанство.

Изискванията за качеството на водата са изключително строги и ще гарантират безопасността на практиката за човешкото здраве и околната среда, посочва още Мацини.

Позицията на ЕП допринася за предложението на Европейската комисия (ЕК), която изрично определя отговорността на оператора на дадено съоръжение за пречистване на вода.

Членовете на Парламента обаче гласуваха за едно изменение, което въвежда в правилата сериозна заплаха за операторите и може да изложи на риск сегашната и бъдещата повторна употреба на водата.

Това изменение гласи, че операторът на съоръжението за пречистване следва да бъде отговорен за всякакъв вид замърсяване на почвата или селскостопанските продукти, в случай, когато земеделските стопани използват преработена вода.

Според Мацини това изменение не може да бъде приемливо.

Според него регламентът трябва да ограничи отговорността на операторите до онези процеси и моменти, които могат да бъдат контролирани. Ако водата е в съответствие с наредбата, операторите няма защо да бъдат държани отговорни за по-нататъшни замърсявания.

Апелът на Мацини към евродепутатите е, когато те гласуват във вторник, да обърнат внимание именно на тази част от регламента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още