IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нестабилността и напрежението между Франция и Италия се отразява на целия ЕС

Популистките движения искат да се направи крачка назад от интеграцията на Европа, посочи Любомир Кючуков от Института за икономика и международни отношения

14:11 | 13.02.19 г. 1
Нестабилността и напрежението между Франция и Италия се отразява на целия ЕС

Нестабилността и напрежението между Франция и Италия се отразява на целия Европейски съюз. Основното, което разделя двете страни, е визията накъде да върви Европа в бъдеще, каква Европа искаме. Очаква се след изборите за Европейски парламент да има разширяване на присъствието на крайнодесните и популистки формации, което ще затрудни функционирането на Европарламента. Това прогнозира Любомир Кючуков от Института за икономика и международни отношения, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria.

“Очевидно популистките движения искат да се направи сериозна крачка назад – от интеграцията за връщане към Европа на нациите. Това е сериозният проблем, защото Европа на нациите се очертава да бъде Европа на национализмите. А национализмите, особено съседските, рано или късно водят до сблъсък, посочи коментаторът и напомни, че идеите на Макрон са точно в обратна посока – за задълбочаване на интеграцията, но задълбочаване на интеграцията с оформянето на ядро с концентрични периферии”.

Кючуков е на мнение, че от гледна точка на България “това по никакъв начин не изглежда особено привлекателно, тъй като в почти всичките си формати тя остава в периферията“.

Според него има сериозен процент на несигурност в Европа, а подходът за решаване на проблема с мигрантите може да бъде само общоевропейски и солидарен.

Кючуков е категоричен, че решението на Франция да изтегли посланика си от Италия е може би най-големият дипломатически скандал между двете съседни държави в последните десетилетия. Той обясни кое създаде напрежението в отношенията между двете страни. “Противопоставянето се корени в едни по-скорошни отношения, след идването на дясната партия "Лига" и популисткото движение "Пет звезди" на власт в коалиционно правителство, твърди коментаторът. – Конкретният повод, в който се корени сегашното напрежение, е срещата на Луиджи ди Майо с представители на "жълтите жилетки" и с техните евентуални кандидати за Европейския парламент, желанието му да ги подкрепи, както и изявлението му, че "свободата идва във Франция през Алпите".

По думите на анализатора от друга страна това не е епизод в отношенията между Италия и Франция, защото „те се влошиха в последното десетилетие, от либийската криза, след нашествието на либийския остров Лампедуза на мигрантите”. Кючуков смята, че Италия се почувства изоставена от ЕС, не толкова от Франция, по проблема с мигрантите.

По думите му това е една от причините може би и за идването на власт на сегашното италианско правителство, до голяма степен популиските партии печелят от тези настроения, предлагат на реални проблеми едни лесни решения. "Сега тази криза ескалира във връзка с евроизборите, тя има идеологически и политически аспекти", уточни Кючуков.

“Другият вицепремиер, от националистическата формация в италианското правителство, също много агресивно атакува Макрон, а от друга страна Макрон обяви тази дяснопопулистка политика за "чумата на Европа”, посочи той и конкретизира, че изказването на френския президент е направено по повод обявеното сътрудничество на Виктор Орбан и Салвини за евроизборите.

Любомир Кючуков посочи още, че френският президент е подложен на много силен натиск, в тази връзка редица коментатори отбелязват, че може би и Салвини, и Луиджи ди Майо, и Макрон имат полза от това противопоставяне, доколкото то консолидира и разграничава техните позиции.

"Що се отнася до самата политика на Макрон, има основание да се смята, че да, ерата на Меркел в ЕС приключва, но има опасения, че ерата на Макрон може и да не започне. Той е европейският лидер с най-активни предложения в ЕС, но те не са еднозначни и не се приемат от всички страни, а и доста сериозно ерозира политическото му влияние в самата Франция", е мнението на коментатора.

Какви ще са последствията от натрупването на кризи в Евросъюза? Какв е визията на Европа в бъдеще?

Повече от разговора вижте във видео материала.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:45 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 8 rate down comment 1
Bingomatic2
преди 5 години
"че идеите на Макрон са точно в обратна посока за задълбочаване на интеграцията" - задълбочаване като прецака превозвачите с което наруши свободното движение на хора, че и на капитали. Тоя какво изобщо разбира, че го интервюират.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още