IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Източна Европа се готви за по-бавен икономически ръст

От шест държави, които публикуват данни за БВП тази седмица, четири - сред които и България, се очаква да отчетат забавяне на растежа

10:37 | 14.02.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Икономическият растеж в източните части на Европейския съюз се очаква да отчете забавяне през последното тримесечие на миналата година, като основна причина за това е влошаването на износа, засегнат от по-слабото търсене.

От шестте държави, които публикуват данни за брутния си вътрешен продукт (БВП) в периода октомври-декември през тази седмица, четири – България, Унгария, Полша и Словакия, се очаква да регистрират забавяне на разширяването, посочват икономисти, цитирани от Bloomberg. Производството в Чехия от своя страна по всяка вероятност ще остане без промяна.

Първите данни за региона, публикувани днес, са тези на Румъния, където икономическият растеж също се оказа по-слаб от очакваното. Румънската икономика е нараснала с 4,1% през четвъртото тримесечие спрямо същия период на предишната година. Това е под очакванията за растеж от 4,4%. На тримесечна основа ръстът е от 0,7%.

Въпреки това дори четенето на данните за две страни, които са и по-изоставащите в групата, а именно България и Чехия, ще бъдат двойно по-високи от темпа на икономически ръст на еврозоната, което бе определено на 1,2%. Не много по-добра е общата ситуация за Европейския съюз, където увеличението е от 1,5%. За сравнение, през предходното тримесечие растежът бе съответно от 1,6% и 1,8%.

В същото време според първите оценки за годишния растеж за 2019 г. БВП е нараснал с 1,8% в еврозоната и 1,9% в ЕС.

Увеличението на БВП в региона, който се превърна във важен център за доставки на производителите в еврозоната, премина своя пик, като глобалното икономическо забавяне удари най-вече ориентираните към износа икономики.

Новата доза забавяне може да увеличи аргументите в подкрепа на по-строга парична политика. Миналата седмица централните банки на Чехия, Полша и Румъния обявиха намерението си да запазят лихвените проценти на същото ниво.

На този фон обаче се наблюдава ускорение на инфлацията. Пример за това е Чехия, където ръстът на базисната инфлация през януари бе най-високият за последното десетилетие. Това може да предостави на централните банкери търсените причини за увеличаване на лихвите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още