IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Регулаторите започват да управляват бизнеса и гражданите на база хрумвания

Повиши се регулаторната тежест, която се дължи на особености на българския законодателен процес, посочи Иванина Манчева, издател на Economix.bg

22:27 | 14.02.19 г. 2
Регулаторите започват да управляват бизнеса и гражданите на база хрумвания

Необходимо е да се предвиди на национално, и не само, ниво регулация на регулациите. Начинът, по който регулаторите започват да управляват бизнеса и гражданите на база хрумвания, дори когато са водени от добри намерения, често формира невъзможност за изпълнение на определени разпоредби. Това коментира Иванина Манчева, издател на Economix.bg, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria.

"През последните години силно нарасна тежестта по спазване на законодателството по отношение на свръхрегулациите. Сред обективните причини са мерките, които се взимат на ниво ЕС и които доведоха до регулации като GDPR. Наред с това се стига до повишена регулаторна тежест, която се дължи на особености на българския законодателен процес, т.е. биха могли да го направят по-добре. Например Наредба Н-18 е втората голяма вълна, засягаща всички фирми напоследък, карайки ги да променят бизнес стратегиите си", каза Иванина Манчева. Тя поясни, че изискванията за фискализация в тази наредба са направени по такъв начин, че заставят бизнеса да променя модела и процесите си.

По думите ѝ тя предвижда възможност българският регулатор да регламентира отношения с компании, които са извън България. “До онзи ден нямаше лицензиран нито един софтуер, който управлява електронни магазини. На практика се забранява на българския бизнес онлайн да продава в чужбина" , посочи още тя.

Според нея отлагането на въздействието на Н-18 е неизбежно, защото няма как бизнесът да бъде готов в заложените предварително срокове. “Смятам, че тези текстове рано или късно в хода на годината ще се изчистят”, допълни тя.

Иванина Манчева напомни, че първоначалната кампания, свързана с GDPR, приключи. “Миналата година стана ясно, че не последваха веднага големи глоби. Голяма част от бизнеса си отдъхна. Приемането на регламента до голяма степен е мотивирано от тези практики на големите технологични компании, чиято пазарна мощ изцяло почива върху монопола на данните. Заради това бе предвидено едно изискване за преносимостта в регламента. Но данните се превръщат в нов критерий на т.нар. „монополистична конкуренция“", е мнението на журналистката.

Повече от разговора вижте във видео материала.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:29 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 10 rate down comment 0
ПИЧ
преди 5 години
Много силна статия и тази г-жа Иванина Манчева - много вярно е че се увеличи неимоверно тежестта за бизнеса, постоянно излизат най-различни регулации. Не може един малък собственик на фирма, със 4-5 човека наети, този човек да следи и спазва всички регулации, да плаща цената за това (такси, комисионни, услуги софтуерни, технически, правни). Кому е нужно всичко това - само за да се хранят всички тези държавни служби и службички.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 0
IQ96
преди 5 години
.на база (НЕкадърни) хрумвания, най-вече..И не само бизнеса ами въобще, изобщо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още