IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция очаква до 2023 г. броят на чуждестранните студенти да достигне 200 хиляди

Програмата за стипендии е привлякла за обучение 600 българи, съобщиха турският посланик Хасан Улусой и ръководителят на агенцията за стипендии Абдуллах Ерен

12:56 | 15.02.19 г.
Турция очаква до 2023 г. броят на чуждестранните студенти да достигне 200 хиляди

За първи път правим презентация на програмата за турски стипендии за чуждестранни студенти. Тя е насочена към всички граждани по света, след като придоби нов формат от 2012 г. насам. Това съобщи посланикът на Република Турция в България Н. Пр. Хасан Улусой в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria.

"Към настоящия момент има близо 140 хиляди чуждестранни студенти от 160 страни, които се обучават в Турция. Това е част от глобалния свят, в който при липсата на граници младите хора ще говорят един език. Нашето желание е чуждестранните студенти в Турция да се възползват от образователната система и след придобитата квалификация да се завърнат в своите страни и да се реализират в области, полезни за двустранните ни отношения", посочи дипломатът и определи ролята на тeзи студенти като мост в отношенията между Турция и другите държави.

Посланикът на Турция в България се надява все повече български студенти да се обучават в тази програма. “Към момента те са 300. Можем да развием това сътрудничество. Образованието изисква разходи, но тази инвестиция е необходима за бъдещето", смята Хасан Улусой.

"Поставили сме си цел за 2023 г. броят на чуждестранните студенти в Турция да достигне 200 хиляди“, каза пред Bloomberg TV Bulgaria Абдуллах Ерен, ръководител на агенцията, раздаваща стипендии за обучение на граждани от чужбина, които желаят да продължат образованието си в Турция. По думите му образованието в съседната страна е доста евтино.

Той допълни, че по въпроса с технологиите се постигна голям напредък, особено в отбранителната промишленост.

“Много международни университети са специализирали в областта на технологиите. Желаем да повишим качеството на инженерните специалности. Около 17 хиляди от тези общо 140 хиляди чуждестранни студенти се обучават в рамките на нашата програма с държавни стипендии. Отделно има други стипендиантски програми при различните университети. Тези студенти имат принос към икономиката ни”, смята Абдуллах Ерен.

Той също е на мнение, че през последните години Турция е привлекателен международен образователен център заради възможностите, които предоставя на студенти от различни държави. “Отношенията на Турция с Балканите са важни за нас”, коментира образователният експерт и добави, че е "необходимо България и Турция да се опознаят още по-добре, за което ще способства тази програма, която не е толкова скъпоструваща".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още