IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

2019 г. – най-важната година за ЕС досега?

Проучване на „Евробарометър“ показва, че 68% от анкетираните европейци смятат, че техните страни са били облагодетелствани от присъединяването си към ЕС

08:32 | 18.02.19 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

На пресконференция в Страсбург, посветена на „100-те дни  преди следващите европейски парламентарни избори“, говорителят на Европейския парламент Джауме Дук използва многобройни суперлативи. Причината е особеният характер на тазгодишната надпревара между европейските партии. 

„Тези избори са най-важните за Европа от 1979 г. насам“, споделя Дук, цитиран от Euractiv.

Това не се дължи само на големия брой европейски граждани, които могат да гласуват – 373 млн. души от 27 държави членки на Европейския съюз (ЕС) ще избират членове на Европейския парламент, а 23,4 млн. от тях ще гласуват за първи път.

Това не е и поради факта, че само два месеца преди изборите има 200 висящи казуса, като най-известният сред тях е излизането на Великобритания от блока, или т.нар. Brexit.

Тук става въпрос за всички моемнти, касаещи дезинформацията и политическия ангажимент.

„От 2014 г. политическият контекст както за Европа, така и за навсякъде другаде, се е променил фундаментално“, подчертава говорителят на ЕП.

Според него преди пет години Brexit не е съществувал като тема и проблем, никой не е предполагал, че Доналд Тръмп може да стане президент на САЩ, нито Русия или Турция са били разглеждани по този начин, както в момента.

Последните цифри, които Дук поставя по време на пресконференция, показват колко добре европейските граждани са извлекли поука от хаоса около Brexit и избора за американски президент в лицето на Тръмп.

„За първи път виждаме как гражданските организации разглеждат възможности са принос към изборната кампания. Има десетки хиляди хора, които са се присъединили към различни обществени групи“, посочва говорителят.

Според проучване на „Евробарометър“ 41% от анкетираните са били наясно с естеството на европейските избори, 48% са съгласни с мнението, че „гласът е от значение“, а 68 на сто от гражданите смятат, че техните държави са били облагодетелствани от присъединяването си към ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 1
Sakamano
преди 5 години
Защото гласовете на недоволните са най-пискливи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
Shadow1
преди 5 години
68% са доволни но винаги на недоволните само се чува гласа..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още