IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Amazon инвестира в американски производител на електрически пикапи

Сумата на инвестицията възлиза на 700 млн. долара

17:12 | 18.02.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Технологичният гигант Amazon обяви, че ще инвестира 700 милиона долара (621 милиона евро) в американския производител на електрически пикапи Rivian Automotive, предаде Ройтерс. Гигантът в онлайн търговията засилва подкрепата си за новите автомобилни технологии, коментира БТА.

Сделката за Rivian стана факт два дни, след като Ройтерс съобщи, че Amazon и General Motors са започнали разговори за инвестиция в американския автомобилостроител, като възможната пазарна оценка е между 1 и 2 милиарда долара.

Запознати с документацията източници обявиха, че разговорите между General Motors и Rivian продължават. Според един от източниците Rivian би могъл да бъде оценен между 3 и 4 милиарда долара.

Тази парична инжекция в Ривиън се случва, докато производителят на електрически автомобили от високия клас Tesla, чиято пазарна оценка на Wall Street е над 52 милиарда долара, се опитва да увеличи производството на седана Model 3, за да си осигури рентабилност през годината.

По време на организирана среща с инвеститорите през август генералният директор на Tesla Илон Мъск каза, че електрическият пикап е бил предпочитаният му личен избор що се отнася до новия продукт на компанията.

Той обаче добави, че евентуалното пускане на пазара на подобен модел ще стане след Model Y, чието производство трябва да започне през 2020 година.

Rivian е създаден през 2009 година в Плимут, щата Мичиган, и си бе поставил за цел да се превърне в първия автомобилостроител, който пуска на пазара електрически пикап.

Интернет страницата на Rivian позволява да се поръча предварително модела, назован R 1 T за базова ценa от 61 500 долара (54 300 евро). Компанията уточни, че производството на автомобила, който бе представен през ноември, трябва да започне през 2020 година.

Големите автомобилостроители, включително и General Motors, все още не са се насочили към пазара нa електрически пикапи. Генералният директор на General Motors Мери Бара заяви по-рано, че концернът "малко" е размишлявал да се заеме с развитието на пикап със 100 процента електрическа механизация.

От своя страна Amazon инвестира в производителя на автономни превозни средства Aurora с оферта за 530 милиона долара, която бе оповестена миналата седмица.

Преди появата на Amazon финансова подкрепа на Rivian оказваха саудитският дистрибутор на автомобили Abdul Latif Jameel с 500 милиона долара, Sumitomo Corporation с поверителна сумa и британската компания за банкови и финансови услуги Standard Chartered с банково финансиране от 200 милиона долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:32 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още