IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Програмата "златна виза" - златен билет за инвестициите в жилищни имоти?

Португалия е привлякла инвестиции на стойност 4,25 млрд. евро след обявяването на програмата

10:36 | 21.02.19 г. 10
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Все повече страни привличат чуждестранни купувачи на имоти с предложение за местожителство, но това далеч не е универсалното решение за стимулиране на директните инвестиции в имоти, пише консултантската компания JLL.

Смята се, че Португалия е набрала приблизително 4,25 млрд. евро като преки чуждестранни инвестиции след обявяването на програмата си „златна виза“ през 2013 г. Миналата година Италия създаде собствена програма „златна виза“, но тя е насочена и към предприемачите и цели да ги насърчи да инвестират и създават бизнес, а не само към пенсионираните чуждестранни собственици на жилища, които не са никак малко в страната.

Въпреки че Европейската комисия призова за затягане на контрола върху „златните визи“, Обединените арабски емирства (ОАЕ) и Египет започнаха да предлагат местожителство на заможни купувачи на жилища макар и със съвсем различни условия за предоставянето им.

Пристигането на чуждестранен капитал е „сигурен начин да стимулираме жилищния пазар“, казва Хабиба Мостафа, изследовател в египетския клон на JLL. “Предлагането на виза носи ползи за икономиката в краткосрочен план“, допълва тя.

"Пазарът на жилищни имоти е основният двигател на дубайската икономика през последните 20 години. Но в последно време свръхпредлагането засегна пазара“, казва ръководителят на отдел Изследвания за Близкия изток и Северна Африка в JLL Крейг Плъмб.

„Използването на предложението за местожителство само по себе си няма да разреши този проблем, но е осезаем начин за създаване на нови източници на търсене“, допълва

Усилията на Обединените арабски емирства (ОАЕ) са отклонение от политиката му „няма работа=няма виза“, въпреки че според Плъмб правилата за жилищния пазар са донякъде ограничаващи. ОАЕ традиционно предоставя до двегодишни визи за минимална инвестиция от 1 млн. дирхама (273 хил. долара). През 2018 г. бяха въведени други нови категории визи за инвеститори и пенсионери, но и двете в момента изискват още по-високи нива на инвестиции.

„Не всички чуждестранни купувачи ще могат да се възползват от това. Последиците за момента са ограничени, но това може да се промени с времето“, казва Плъмб.

Стимулиране на местните имотни пазари

Решението на Египет за предлагане на визи на чужденци в замяна на инвестиции в жилищни имоти е част от усилията за поправяне на щетите за икономиката след строгите икономии, придружаващи пакета от заеми на стойност 12 млрд. долара, предоставен от Международния валутен фонд (МВФ) през 2016 г.

Решението на Египет слага край на правилото за натурализация, изискващо лицата да са живели в страната десет последователни години. Предвижда се предоставянето на три- и петгодишни разрешителни за пребиваване при покупка на имоти на стойност съответно 200 хил. и 400 хил. долара, а едногодишната виза срещу минимална инвестиция от 100 хил. долара предлага по-ниска бариера за навлизане на пазара, отколкото прага в ОАЕ.

Смекчаването на правилата от Египет може да върне в играта крайбрежните райони на страната, които вече са популярни сред германските и италианските летовници, казва Мостафа.

„Ние сме туристическа икономика и определено има търсене на жилища край морето. Преходът от летуване към по-дългосрочно пребиваване може да е бърз, ако се приложат точните стимули. Но египетското правителство е наясно с привлекателността на страната си и ще бъде предпазливо", казва Мостафа.

„Някои райони с естествена красота се нуждаят от защита. Така че възможността за закупуване на земя в защитени пустинни области е немислимо“, категорична е тя.

Дългогодишни традиции в Европа

Граждани на страни, които не членуват в Европейския съюз, продължават да търсят начин за навлизане в Европа.

В случая с Португалия, например, в последните години в страната пристигнаха голям брой южноафрикански инвеститори. Миналата година в страната са живели граждани на 45 страни, сочат данни на JLL.

Но има и противоречиви моменти. В последните месеци политическите дебати в страната се засилиха на фона на ръста на жилищния пазар и дори се говори за замразяване на програмата „златна виза“ по подобие на временната пауза, въведена от страната през 2015 г. Програмата е имала положителни последици, но в момента жилищният пазар е в по-добра позиция, отколкото беше в началото, казва Мария Емпис, директор на отдел „Изследвания“ в JLL Португалия.

„Има усещане, че пазарът вече не трябва да разчита на програмата. Но тя със сигурност повиши глобалната популярност на португалския жилищен пазар“, отбелязва Емпис.

В дългосрочен план много други страни, които планират да въведат собствени програми „златна виза“, чакат да видят как ще се развие опитът на Португалия, Египет и ОАЕ. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 4 rate down comment 2
ABBA
преди 5 години
Напротив.Но НАТОотстъпник, това да!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 6
Sakamano
преди 5 години
Във всеки путинoфил се крие един родooтcтъпник.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 4
ABBA
преди 5 години
Във всеки русофоб дреме един малък или голям туркофил.Геополитика - нищо лично.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 8
Sakamano
преди 5 години
Националните предатели се познават по снимките на акаунтите си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 3
ABBA
преди 5 години
"А парите не миришат, както беше казал онзи римски император. "Но националните предатели - винаги!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 0
michaelis12
преди 5 години
начи зимате първо кирката и лопатата, почвате да копате, прайте жилищата джам да скърцат и блестят и ТО качествено, кек си требе, не да се чека за АКТ16 10 години и ората си купуат нешо на морето и да не мое се нанесат щот нема ток, щот и тва видех, прайте улици въвеждате ред и мое и да се случи ако ньет, то значи нема се случи ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 5
Sakamano
преди 5 години
Няма лошо, ако програмата е насочена към икономически по-слабо развитите региони с намаляващо население. Това ще раздвижи имотния пазар и може да доведе и други инвестиции. А парите не миришат, както беше казал онзи римски император.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 2
michaelis12
преди 5 години
е ше доат у 5 човека то и са е така, за тва сме на минус от 89та насам и са останали има нема 2млн. работещи и то те тия са на държавната софра т.е. сегашните там Гербове ли са кви са, файда никва ..... аааа да предположим че дойдат тия от некъде си и кво ше си земат, панел у Люлин къща у Драгалевци до Костов или на морето у Варната дет земята е кат швейцарско сирене ?! По кво ше се движат, улици имеме ли нещо ред ала бала, влакове, летища кат ората ?!? То да купиш ама да има нешо насреща, а ние нишо неаме, е кой искаш да дое освен некой брадат ислямски боец от Сирия награден с медал и спонсориран от Сашево и Камилария ?!? ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 11
Shadow1
преди 5 години
Нека да ги перат то така или иначе ще успеят но поне да дойдат в нашата държава. А младите не ги мисли, ще поживеят още на квартира ще се справят, имоти винаги ще има нови, то не е биткойн да свърши, като съберат пари да си купят
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 26 rate down comment 2
nkavrakov1982
преди 5 години
Тези програми "златни визи" срещу покупка на имоти са чисто пране на мръсни пари, защото чужденци с неясен произход на средствата изкупуват жилищата на местното население. Така дори младите семейства, коренните жители на държавата са без достъп, до нормални цени на имотите, защото милионите които се наливат от съмнителни лица, ги правят със цени недостижими за работещите в съответната държава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още