IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Wi-Fi за всяко училище до края на годината обеща просветният министър

По проект ще се финансират дейности по интереси още от първи клас в областта на дигиталната креативност

12:23 | 21.02.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

До края на 2019 г., а вероятно и до средата на годината, всички училища в страната трябва да имат изградени wi-fi мрежи.

В края на миналата година финансирахме и последните около 600 училища, които нямаха изградени локални интернет мрежи, каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев на конференция за дигиталното образование. Всички училища в страната са около 2400.

Не е важно училищата да имат само интернет мрежи, като сбор от рутери, а те трябва да са и защитени, отбеляза просветният министър, цитиран от БТА. Интернетът в училищата трябва да е безопасен и да е насочен към полезно образователно съдържание.

Важно е да реализираме политиките за изучаване и придобиване на разширени дигитални умения в училище, защото днешните деца ще са на пазара на труда през 2050 г., когато голяма част от професиите ще изискват повече дигитални умения от днешните, каза той. 

По думите му това ще са умения на създатели на дигитално съдържание, като "хората ще си взаимодействат с машини с изкуствен интелект, програмирани отново от хора". Затова обучението и дейностите по интереси в дигиталната креативност трябва да се разширяват и към предучилищното образование, като беше въведен и предметът "Компютърно моделиране". 

С проекта "Образование за бъдещето", който започваме, ще се финансират дейности по интереси още от първи клас в областта на дигиталната креативност, съобщи още министърът на образованието.

По този проект ще се изгради и платформата - т.нар. облак, с безплатно и достъпно образователно съдържание, което ще може да се създава и от учителите - срещу заплащане. Това образователно съдържание ще бъде валидирано, но това няма да са единствените електронни образователни ресурси.

Информационните технологии са възможност в по-голяма степен да се провокира интереса на учениците към ученето, отбеляза Вълчев. По думите му обаче "основният актьор в класната стая остава учителят, който постоянно трябва да бъде квалифицирани и мотивиран". Особено началните учители имат голяма нужда от обучения по ИТ и дигитална креативност, ще има обучения и на учители за разработването на електронни уроци, каза образователният министър. 

Скоро ще има обсъждане и на проекта за стандарт за наредба за физическата среда в училище, като имаме "желание за разчупване на класната стая". Ще има и насоки за оборудването на класните стаи с технологии.

Той съобщи, че още през тази година ще бъдат финансирани всички училища, които желаят да купят права за електронни дневници. Чрез електронните дневници лесно се нанасят оценките и отсъствията на учениците, а родителите бързо получават тази информация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още