IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дилемата на Полша, Унгария и Чехия: Против ЕС, докато не стане въпрос за пари

Страните успяват да балансират между това да критикуват либералните политики на блока, но не прекалено, за да секне притокът на средства

09:07 | 23.02.19 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Когато Daimler обяви инвестиция на стойност 200 млн. евро в завод за производство на автомобилни батерии в Полша миналия месец, ръководството на компанията определи решението като знак за доверие в страната. Все пак, също както родината на Daimler Германия, и Полша е членка на ЕС.

Решението за разширяване на бизнеса в град Явор „показва колко добре се чувстваме в Полша“, заяви членът на Управителния съвет Маркус Шафер след среща с премиера Матеуш Моравецки.

Изказването се отнася за една страна, чийто лидер заяви, че ЕС е „въображаема общност“, от която Полша не печели много, обвинявайки председателя на европейския съвет Доналд Туск в представляване на „германските интереси“. От своя страна ЕС в безпрецедентен ход осъди полското правителство през 2017 г. заради неспазване на върховенството на закона.

Обяснението на това очевидно противоречие се намира в конкретните числа, посочва Bloomberg в свой материал. Търговията между Полша и Германия – най-голямата икономика на ЕС, е нараснала четворно до близо 130 млрд. долара в рамките на десетилетие и половина. Редица компании – от Volkswagen до Deutsche Lufthansa, наляха значителни суми пари в страната, след като тя се присъедини към блока през 2004 г.

По думите на главния икономист на полското звено на Societe Generale Ярослав Янецки отношенията с Германия са дори още по-силни, отколкото са били преди няколко години, като връзките с други държави членки и Китай са по-интензивни благодарение именно на поръчки през Берлин.

Германската зависимост е дори още по-отчетлива в Унгария и Чехия – други две страни в блока, които също са в конфликт с него заради неспазването на гражданските права и свободи. Унгарският премиер Виктор Орбан обвинява ЕС в подмяна на демокрацията с либерализъм, като неведнъж е посочвал, че Европейската комисия иска да превърне Европа в континент на имигранти, което по думите му ще доведе до нейното „падение“.

Чешкият премиер Андрей Бабиш твърди, че неговата страна не се нуждае от намесата на Брюксел в политиките си. Въпреки това бизнес империята, която той изгради, се възползва значително от европейските земеделски субсидии, а страната изнася повече части и консумативи за Германия като дял от производството, отколкото която и да е било друга държава с изключение на Унгария.

Властите в Прага, Будапеща и Варшава също така гледат с интерес хаотичният процес около излизането на Великобритания от ЕС, въпреки че нито една от страните не проявява желание да излезе от блока.

Когато финансови инвеститори от Лондон посетиха региона в рамките на рутинно посещение миналия месец, представители на правителствата в трите столици започнаха спонтанно да се интересуват от ефектите от развода.

Според Пьотр Калиш, старши икономист към Citigroup Inc. във Варшава, един от факторите, който дава тласък на преките чуждестранни инвестиции в Централна и Източна Европа – лъвският пай от които идва от ЕС, е безмитната, хомогенизирана регулаторна система в блока.

„Погледнете Полша, която остава развиващ се пазар, и махнете правните и продуктови стандарти, както и свободния поток на стоки и ще видите какво ще стане с преките чуждестранни инвестиции“, посочва Калиш. „Вижте последствията, пред които се изправя Великобритания - това не е ниво, с което можем да се сравняваме“, категоричен е той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:45 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 5 rate down comment 8
Sakamano
преди 5 години
Национализмът често служи за прикритие на олигархични интереси. Такъв е случаят в Унгария. Беше на светлинни години пред Румъния, но при Орбан изостана, Румъния след като вкара в затвора корумпираните политици, дръпна много и почти ги настигна. В тази връзка днес прочетох, че България е гласувала против Лаура Кьовеши за първи европейски прокурор. Не съм очаквал друго, но все пак съжалявам. Това беше най-добрата кандидатура.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 1
Orange Ray
преди 5 години
А не бе, само малко - интереса клати феса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 24 rate down comment 3
gembirdkz
преди 5 години
Критикуват ама,заводите си вървят,както пише в статията,ние пък не критикуваме и заводи като този за батерии за 200мл.само може да слушаме за него.!Въпрос на политически решение очевидно,но ние явно не притежаваме политици.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 21 rate down comment 10
lyusien
преди 5 години
Благодарение на европеиски пари Полша стана най голямата плодова градина в Европа Най големия производител на ябълки круши и голям производител на праскови Докато нашите земеделски министри от прехода се мотаха трите страни от Ц Е усвоиха огромни европеиски средства и ни изпревариха по нашата гордост -големи производители на плодове и зеленчуци Благодарение на Е С Чехия и Унгария бяха натъпкани с европеидки грандове и инвестиции от западна Европа и в момента имат най ниската безработица в Европа И същите тези поляци унгарци и чехи избират националисти и противници на Е С като Орбан чеха и всичките тези поляци които не искат да спазват най важното условие на Е С -върховенството на закона и европейската интеграция Просто това което трябва да направи Брюксел е да им спре парите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 28 rate down comment 15
Императорът
преди 5 години
Сравнението с Daimler е ного на място - то доказва, че за разлика от управляващите ЕС алкохoлици и шизoфреници, хората в бизнесът ного добре знаят какво правят. Полша посегнала на върховенството на закона - в същото време от ЕК и ЕП въобще не се интересуват напримерно, че в България съдебната сситема открито и нагло блокира правораздаването, превръщайки държавата ни във варварска територия без държава. Вишеградската четворка просто иска ЕС да бъде такъв, какъвто ТРЯБВА да е - икономически съюз на свободни нации, с адекватно управление и политики в интерес на европейските народи, а не целящ затриването им.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 22 rate down comment 14
Стефчо
преди 5 години
Топите ги, щото вървят срещу правата брюкселска линия. Точели пари от ЕС. Щото другите не го правят. Ами то самия ЕС няма да го има ако спре финансирането на френското /най-вече/, но и италианско, испанско и пр. земеделие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още