IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ИПИ: Подобрява се жизненият стандарт на домакинствата

Трайната тенденция на увеличаване на разходите на домакинствата за данъци и осигуровки остава в сила, пише в анализ Явор Алексиев от ИПИ

09:03 | 24.02.19 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Данните за доходите и разходите на домакинствата през четвъртото тримесечие на 2018 г. предизвикаха смесени реакции. Както често се случва при възникването на подобна възможност, повечето медии поставиха акцента върху „лошото” –  по-бързия ръст на разходите (10,5% на годишна база) спрямо доходите, въпреки че ръстът на доходите (7,5%) е чувствително по-висок от всякакви промени в ценовото равнище. Разглеждани във вакуум, тези данни може и да се сторят притеснителни за някои, но от икономическа гледна точка в тях няма нищо изненадващо, поне на този етап. Това пише в анализа на Явор Алексиев от екипа на Института за пазарна икономика.

През втората половина на 2018 г. статистиката регистрира най-силните тримесечия по линия на средната склонност към потребление на домакинствата от преди кризата насам (съответно 0,90 и 0,87, което означава, че от всеки 1 лев доход домакинствата са потребили съответно 90 и 87 стотинки през третото и четвъртото тримесечие на 2018 г.).

Пределната склонност към потребление е над 1 за шесто поредно тримесечие, което пък значи, че разходите на домакинствата нарастват по-бързо от доходите им. Тази динамика обаче не може да бъде обяснена само с промените в ценовото равнище, макар че очевидно по-високата инфлация през втората половина 2018 г. е изиграла своята роля. Все пак този процес започва доста преди скока на инфлацията от лятото на миналата година и показва по-дългосрочно увеличение на потреблението заради добрите доходи и силния пазар на труда. Поведението на домакинствата се подкрепя и от по-високите стойности на показателя на доверие на потребителите за 2018 г. спрямо 2017 г.

Данните за разходите на домакинствата са силно положителни – разходите за храна достигат дъно от 30,2% и като нищо през 2019 г. за пръв път ще паднат под 30%.

Тази динамика говори за подобрение на жизнения стандарт на домакинствата, тъй като показва спад на относителния дял на средствата, които те трябва да заделят за стоки от първа необходимост. Въпреки че с тези данни трябва да се борави внимателно поради волатилността им, най-голям относителен ръст на годишна база се вижда в разходите за „свободно време, културен отдих и образование” – друг признак за подобрено благосъстояние.

Ако можем да изведем някаква отрицателна тенденция, то това е трайната вече тенденция на увеличаване на разходите на домакинствата за данъци и осигуровки, която също остава в сила. Абсолютно всяко едно от тримесечията на 2018 г. регистрира не само увеличение спрямо 2017 г., но и поставя нов рекорд в това отношение, като последните данни показват относителен дял на разходите за данъци от 12,7%.

Подобрения се виждат и по отношение на структурата на доходите. Доходите от работна заплата формират 55% от общите доходи на домакинствата – обстоятелство, продиктувано както от продължаващото и през 2018 г. покачване на заплатите, така и от устойчиво високата заетост и намаляваща безработица. В резултат на доброто състояние на трудовия пазар и икономиката като цяло социалните обезщетения и помощи вече формират под 2,5% от дохода на домакинствата, въпреки увеличаването на някои социални плащания.

Различни домакинства – различна структура и тенденции

Всичко казано дотук обаче описва само и единствено средностатистическото българско домакинство. Разрезът на наблюдаваната съвкупност по децилни групи дава възможност за много по-задълбочени наблюдения, за съжаление към този момент ограничени до 2017 г.

Източник: НСИ

Доходите от работна заплата са водещи само в последните шест децилни групи, а формират над 50% от тях само в последните четири. Очаквано помощите и обезщетенията формират над 10% от домакинските доходи само в първия децил.

Доминацията на доходите от пенсии между втория и четвъртия децил показва, че именно там са концентрирани голяма част от пенсионерите, което се потвърждава и от други статистически наблюдения като EU-SILC. Ниският относителен дял на доходите от работна заплата при най-нискодоходните 30-40% от населението е следствие предимно от демографската структура на този тип домакинства – тук са както споменатите вече пенсионери, така и голяма част от многодетните семейства (семейните добавки за деца формират 6% от доходите на най-бедните 10% от домакинствата при средно ниво от 0,7%).

Не само демографският състав на най-бедните домакинства, но и техният социално-икономически статус са сред причините доходите им от работна заплата не само да са много по-ниски, но и техният относителен дял дори да намалява. Между 2008 и 2017 г. относителният дял на доходите от работна заплата за първите четири децилни групи намалява, като в първите два децила той е вече под 35%.

Източник: НСИ

Продължаващото изключване от пазара на труда на част от възрастните в тези домакинства (включително чрез непрекъснатото увеличаване на минималното заплащане), на практика къса връзката между тяхното благосъстояние и общото състояние на икономиката. Това важи с особена сила за най-бедните 10%, чиито профил в общия случай включва нискообразовани лица, живеещи в бедни райони, трайно безработни, самотни пенсионери или работещи за ниско възнаграждение членове на многодетни семейства. Значителното увеличаване на минималното заплащане през последните години не е оказало видим ефект върху структурата на доходите на този тип домакинства по една проста причина – голяма част от тях нямат досег с пазара на труда.

Основното, което прави впечатление в структурата на разходите, е, че по-високото място в доходната стълбица резултира във все по-нисък дял на разходите за храна и все по-висок дял на разходите за данъци и осигуровки, което не е изненадващо предвид разпределението на заетите лица между отделните доходни групи.

Граф разходи


Източник: НСИ

Различни домакинства – общи дългосрочни тенденции

Въпреки ясно видимите и дори задълбочаващи се разлики в някои отношения, българските домакинства споделят две общи и дълготрайни тенденции – една положителна (намаляването на относителния дял на разходите за храна) и една отрицателна (покачването на разходите за данъци и осигуровки).

Източник: НСИ

Източник: НСИ

Както данните за доходите и разходите на домакинствата през последното тримесечие на 2018 г., така и дългосрочните тенденции са подчертано положителни що се касае до средностатистическото домакинство. Промяната на структурата на доходите и разходите през последното десетилетие показва, че положителните промени включват на практика всички доходни групи, но са много по-ясно изразени в горната половина на доходното разпределение. И докато динамиката на доходите в долните децили е силно зависима от размера на пенсиите, тези групи включват и значителен дял от най-уязвимите групи на пазара на труда, чиято интеграция продължава да не се случва. Ако има нещо, което последните 3-4 години на рекордни повишения на минималната заплата са показали, то е че повишаването на заетостта в най-нискодоходните групи не е сред търсените или постижимите ефекти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:29 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 4
Sakamano
преди 5 години
Данъчното бреме в САЩ е по-ниско главно защото корпорациите ползват големи данъчни облекчения. А гражданите които се опитват да укриват доходи ги вкарват в кaуша. Не знам дали сте наясно, че американски гражданин който има доходи в друга държава е длъжен да плаща данъци в САЩ. Това го няма никъде другаде по света. Също ако примерно европейски търговец продава на американски клиенти, то най-вероятно ще бъде санкциониран.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 0
majnata
преди 5 години
и аз ...много пъти !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 1
studioaa
преди 5 години
В САЩ общото данъчно бреме е едва 35% и ДДС няма в почти всички щати. Да ев@ тройта семка лъжлива...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 8
Sakamano
преди 5 години
Е, то в повечето развити страни с висок жизнен стандарт хората работят над половин година за държавата. Бих се радвал, ако България е изключение, но мнозинството гласоподаватели явно са против това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 0
melon
преди 5 години
Така е, управлят клептомани!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 0
onezero
преди 5 години
Kакъв е смисълът от цветни графики като информацията е откровено лъжлива? Да речем разходите за данъци и осигуровки - дадени са някакви 17-18%, които били много?? Е то само ДДС е 20%, или косвените данъци не ги броим за разход? Някой дето не е "център" с претенции беше смятал - за пенсионни, здравни, данък общ доход - около 37% от заплатата, после за останалото следват ДДС 20%, акцизи за горива, цигари , алкохол, местни данъци, свинетки - общо процентите данъци и осигуровки твърдо отиват над 50% от доходите, същите "центрове" иначе редовно всяка година изчисляват как 5-6 месеца сме работели за крадливата държава, после сме били работели за себе си, но сега видиш ли на графиката някакви изсмукани от незнам къде и нагласени проценти да скрият поне на книга, че шайка некадърни крадци ни съдират с данъци и такси. В България имаме изключително ниски доходи и огромно облагане, затова населението масово се изнася в чужбина, където може и да има същите данъци като процент, но доходите са в пъти по-високи и е по-поносимо. Накрая няма да има кой да работи, защото будалите ще свършат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още