IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

80% от българите не са ходили на зъболекар в рамките на година

Повече от половината жители на България не са посещавали и личния си лекар, показват данни на Евростат

10:40 | 26.02.19 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Над 80% от българите въобще не са били при стоматолог през 12-е месеца на 2017 г., докато 18% са направили това 1-2 пъти и едва 2% - повече от 5 пъти за една година. Това показва проучване на Евростат за честотата на визитите при семеен лекар и зъболекар за гражданите от страните на ЕС.

Над половината от българите или 52% не са посещавали личния си лекар през 2017 г., става ясно още от данните. Средният показател за ЕС е 24 на сто, тоест 1 от всеки 5 европейци въобще не е посетил джипито си за посочения период, уточнява БТА.

Около 20% от българите са направили визита при личния си лекар между 1 или 2 пъти в годината, докато само 5 процента от сънародниците ни са посетили своето джипи повече от 10 пъти годишно.

Graph: consultations of medical practitioners

Според данни на НСИ у нас през 2017 г. е имало повече от 4500 общопрактикуващи лекари и над 8 хил. стоматолози.

По брой на общопрактикуващи лекари на 100 хил. души население страната ни заема едно от последните места в ЕС - 64 джипита на 100 хил. българи.

Положението със стоматолозите е малко по-добро - падат се по 112 зъболекари на 100 хил. българи, с което страната ни е една от трите страни в ЕС с над 100 стоматолози на 100 хил. души население. Останалите две са Гърция - 123 зъболекари на 100 хил., и Кипър - 104 на 100 хил.



Дания е страната, в която жителите са посещавали най-редовно личния си лекар и то над 10 пъти в годината - близо 30% от датчаните са били на визита при семейния си лекар почти всеки месец през 2017 г. 

Други страни с редовно посещение на личен лекар са Австрия – 13%, Люксембург, Хърватия и Унгария - по 10% и др.
На обратния полюс на скалата е ситуацията в Гърция, където над 60% от жителите на южната ни съседка въобще не са посетили своя семеен лекар в рамките на 12-те месеца на 2017 г. На втора позиция по този показател е България с 52%, а други страни с ниска регистрация на визити при личния лекар са още Румъния – 43%, Полша – 36%, Кипър – 32% и трите балтийски републики - с по около 30%.

Най-висок дял лични лекари на 100 хил. души население е регистриран в Португалия - 253, следвани от Ирландия - 179, Австрия - 159, Холандия - 157, и Германия - 152 лични лекари на 100 хиляди жители в тези страни.
Делът на лицата, които не са ходили на зъболекар за 12-те месеца на 2017 г., е най-висок в Румъния – 82%, следвана от България – 80%. Средно 45 на сто от хората в ЕС не са се консултирали със зъболекар през последните 12 месеца преди проучването, а 42 на сто са отишли веднъж или два пъти до зъболекар. 

Според анализа - в ЕС има около 1,8 млн. общопрактикуващи лекари и близо 360 хил. практикуващи стоматолози.

Graph: consultations of dentists

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 2
khao
преди 5 години
мий си зъбите със сода бикарбонат и ще ти е още по евтино, а след две години никога няма да ходиш на зъболекар !... в тоя сайт имам чувстовто че се посещава предимно от хора с трети клас, само аз незнам кво правя още тук :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 3
Sandy
преди 5 години
Вярно, че стоматологичните услуги станаха за много хора недостъпни, заради прекалено високите цени, но според мен има и друго. Явно производителите на някои марки пасти за зъби са разбрали, че е по добре хората да наливат пари в тях, отколкото в стоматолозите създавайки пасти за зъби, които убиват основните причинители за кариес - бактериите и освен това покриват зъбите със защитен слой, който спира достъпа на храна и бактерии до 12 - 24 часа, което е върховно постижение. Без да им правя реклама, ще спомена тези пасти, за да направя добро на тия, които не са се замислили, че това е вече възможно, създадено и работещо, за да не посещавате стоматолози с години. Сутрин използвате паста "Sensodyne" complete, а вечер " Parodontax" classik, която не съдържа флуорид. Забележка: Достатъчно е да сложите на четката толкова паста, колкото грахово зърно, а не както ръсят някои по 2 см.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още