IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК запазва мониторинга върху България като част от страните с прекомерни дисбаланси

Според нов доклад за България страната е постигнала значителен напредък, предприемайки мерки по препоръките за финансовия сектор

15:50 | 27.02.19 г. 4
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

България остава в групата страните с икономически дисбаланси и ще продължи да бъде обект на мониторинг, обяви Европейската комисия в анализа си на икономическата и социална ситуация в държавите членки от ЕС в рамките на Зимния пакет на европейския семестър.

„Направихме всеобхватен преглед на икономиките на всичките 28 държави членки на ЕС, за да установим проблемите и да се уверим, че те могат да бъдат разрешени своевременно. Много от европейските дисбаланси са в процес на коригиране, благодарение както на икономическия растеж, така и на действията на политиката, въпреки че дългогодишните предизвикателства се запазват“, заяви комисарят по икономическите и финансовите въпроси, данъчното облагане и митническия съюз Пиер Московиси. 

Според доклада за България страната е постигнала значителен напредък, предприемайки мерки по препоръките за финансовия сектор. Отчита се и известен напредък в подобряване събирането на данъци и в публичните разходи, в прилагането на надзорни планове за действие във финансовия сектор и гарантирането на адекватна оценка на активите, включително обезпеченията държани от банките, както и в още няколко насоки. 

По-ограничен напредък обаче се вижда подобряването на държавната рамка за държавните предприятия в съответствие с международните добри практики, завършването на реформата върху несъстоятелността и насърчаване функционирането на вторичен пазар по необслужваните заеми, подобряването на здравните услуги и въвеждането на прозрачна схема за преразглеждане на минималните доходи.

„Със забавянето на растежа през тази година,е по-важно от всякога правителствата да предприемат действия, за да укрепим устойчивостта на нашите икономики: чрез намаляване на дълга, повишаване на производителността, по-интензивно и по-ефективно инвестиране и чрез преодоляване на неравенствата“, допълни той.

Комисията започна задълбочени прегледи за 13 държави членки през ноември миналата година. Целта бе да се анализира дали те са засегнати от макроикономически дисбаланси и при положителен отговор — колко сериозни са те. Според заключението съществуват дисбаланси или прекомерни дисбаланси във всички тези 13 държави членки, но в някои случаи сериозността на дисбалансите намалява.

Според анализа в групата на страните с икономически дисбаланси влизат още Германия, Испания, Франция, Хърватия, Ирландия, Нидерландия, Португалия, Румъния и Швеция, а три страни са с установени прекомерни дисбаланси – Кипър, Гърция и Италия. Испания остава и единствената страна в процедура по прекомерен дефицит, след като Франция бе извадена от групата. Хърватска пък е извадена от групата с прекомерни дисбаланси.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 18:10 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 0
коки
преди 5 години
Остават обаче опасенията за устойчивостта и ликвидността на автомобилните застрахователи, доверието и стабилността на системата Зелена карта, която участва в компенсирането при инциденти в чужбина. Други опасения са и за постоянните обжалвания на решенията на Комисията за финансов надзор (КФН) и непредсказуемостта на съдебните решения.Нивата на необслужваните заеми и дълга в частния сектор намаляват, но остават високи. В доклада за България се споменава и фалитът на застрахователната компания Олимпик през 2018 г. показва проблемите с наблюдението на ставащото в чужбина. Българският клон на базираната в Кипър компания държи относително голям дял клиенти. Обмяната на информация между надзорниците в двете страни не е била оптимална. И остава неясно кой фонд, ако изобщо бъде намерен такъв, ще покрие задълженията на Олимпик в България. https://ec.europa.eu/info/sites/info/files/file_import/2019-european-semester-country-report-bulgaria_en.pdf
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 22 rate down comment 2
ert
преди 5 години
Премълчали са една от основните части от коментара на комисията, тази за проблемната българска банка с неодстатъчния капитал. Дано сека като проверят 6-те банки за приемането ни в чакалнята да затегнат малко положението върху банките, че да не се наложи пак да се дават грешни милиарди левове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 21 rate down comment 5
ABBA
преди 5 години
Дисбаланса се нарича намаляване на населението с 144 човека на ден.Но този дисбаланс няма да бъде обяснен от никой русофоб, грантаджия, сорросоид, либерраст, толерраст, ***, преститутка, психо-десен, ГРОБ-ар или всякая ***.Защото за това се искат "крепкие орешки".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 23 rate down comment 6
majnata
преди 5 години
Кви дисбаланси бе ... на острова на стабилността ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още