IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сутрешното ни кафе може скоро да поскъпне

Според втория по големина доставчик на кафе в света глобалният излишък от кафе ще се свие, а това ще доведе до ръст на цените

11:26 | 28.02.19 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

Феновете на кафето трябва да внимават. Вторият по големина доставчик на кафе в света очаква глобалният излишък, който потисна цените на сортовете зърна робуста и арабика, да се свие, предава Bloomberg.

Излишъкът ще намалее до около 5 млн. чувала тази година от 9 млн. предишната, тъй като лошото време влияе на производителите в Южна и Централна Америка, казва Съни Вегесе, главен изпълнителен директор на земеделския търговец Olam International.

По-слабото производство ще подкрепи цените, смята Вергесе, след като базираният в Сингапур търговец отчете остър спад на печалбата за четвъртото тримесечие благодарение отчасти на по-слабото представяне на бизнеса си с кафе през 2018 г., което вероятно ще продължи и през първата половина на тази година.

„Ако имаме нови свързани с климата изненади, този пазар може потенциално да се разрасне“, каза Вергесе. Той добави, че безпрецедентното ниво на къси позиции на пазара – равняващи се на около 20 млн. чувала – натежават върху фючърсите.

Въпреки това представянето от миналата година на бизнеса с кафе от миналата година няма да спре Olam да се разширява в областта или в бизнеса с какао, който бе сред най-добре представилите се миналата година. Миналия месец компанията посочи двете суровини, заедно с памука, подправките и ядките, като ключов фокус за следващите пет години, докато в същото време излиза от бизнеса със захар.

Olam очаква реколтата на кафе в Централна Америка и Андите да се свие с около 1,5 млн. тона, а в Колумбия и Бразилия – с по около 1 млн. тона.

Що се отнася до какаото, компанията очаква „лек“ излишък, а цената му да достигне между 2100 и 2700 долара за тон в Лондон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 8 rate down comment 3
majnata
преди 5 години
дедо ено време се кафе е пил ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 2
andy
преди 5 години
Стига хляб да има, кафето ще го преживеем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още