IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Барние: Трябва да има добра причина за отлагането на Brexit

Техническо забавяне може да продължи до европейските избори, но при по-дълъг срок ще се повдигне въпроса за участието на Великобритания във вота

20:15 | 28.02.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Мишел Барние (вдясно) по време на съвместната си пресконференция със Себастиян Курц (вляво). <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Мишел Барние (вдясно) по време на съвместната си пресконференция със Себастиян Курц (вляво). Снимка: Ройтерс

Крайният срок за излизането на Великобритания от Европейския съюз може да бъде удължен, но затова трябва да има добра причина. Това заяви европейският преговарящ за Brexit Мишел Барние, цитиран от Ройтерс.

„Ако бъдат попитани, европейските лидери ще кажат: „За какво?“ (е удължението – бел. ред.)“, като продължителността на това евентуално удължение ще бъде свързано с отговора на този въпрос, посочи той по време на пресконференция след среща с австрийския канцлер Себастиян Курц.

По думите му едно „техническо“ забавяне може да продължи до европейските избори през май, като той допълни също, че по-дългото отлагане ще повдигне въпроса за необходимостта британците все пак да се включат във вота.

Барние също така посочи, че сделката е завършена и няма да бъде отваряна наново, но въпреки това той отново изрази готовност да бъдат предоставени някои гаранции във връзка с предпазния механизъм за ирландската граница.

„Свършихме си работата“, каза европейският представител с текста на споразумението в ръце, цитиран от Bloomberg.

От своя страна австрийският канцлер също заяви, че Brexit трябва да се осъществи преди европейските избори. В противен случай ситуацията би била „абсурдна“.

По-рано в четвъртък от Лондон изпратиха различен сигнал. Според говорител на правителството все още има много работа за вършене в преговорите, за да може споразумението за развода да стане по-приемливо. Това означава, че е малко вероятно гласуването на сделката в британския парламент да се проведе следващата седмица и по всяка вероятност ще остане за 12 март.

В същото време лидерът на Камарата на общините Андреа Лийдсъм посочи, че не се притеснява от евентуални забавяния при приемането на законите, необходими за Brexit.

Законопроекти, засягащи въпросите с имиграцията, земеделието и риболова в момента се разглеждат от Камарата, като напредък има и по други текстове за здравеопазването, търговията и финансовите услуги, посочи още Лийдсъм. Трябва да бъдат приети общо 9 законопроекта.

По думите ѝ правителството е подготвило досега общо над 460 вторични законови изменения, които са над три четвърти от необходимите. От тях над 240 вече са приети.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:02 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 11 rate down comment 3
ABBA
преди 5 години
Барние: Трябва да има добра причина за отлагането на Brexit Има ве, М. Тачър бастиса добивната промишленост, продадоха си индустрията (дори военната) предимно на германци,остана препирането на европейските бюджети!Няма препиране, не'а врътки, не'а Велика Британия.а само мъглив Албион...........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още