IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ИПИ: Как минималната заплата намали кражбите у нас

Административното наказание за дребно престъпление с посегателство върху чуждо имущество намаля заради ръста на МРЗ, отчитат в Института за пазарна икономика

15:03 | 02.03.19 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Според наскоро изготвен доклад[1] по поръчка на Министерство на правосъдието от края на 2018 г. престъпленията против собствеността са намалели с 54,4% за периода 2011-2017 г., като тенденцията е за траен спад, пише в анализа на Института за пазарна икономика.

Оказва, се че основните причини са две:

1.       Според чл. чл. 218б от Наказателния кодекс (НК), когато стойността на кражбата е до размера на две минимални работни заплати за страната, установени към датата на извършване на деянието, то наказанието е глоба от 100 лв. до 300 лв., налагана по административен ред, ако предметът на престъплението е възстановен или заместен.

В този случай има освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание, т.е. тези наказуеми деяния вече не се отчитат от съдебната статистика и следователно и от НСИ при изготвянето на статистиката за наказаната престъпност.

2.       Същият този чл. 218б е променен през 2010 г. – след промяната определянето на размера на кражбата е фиксирана към минималната работна заплата (МРЗ). Преди това определянето на размера е било записано изрично като „стойност до 150 лв.”. Тъй като МРЗ расте постоянно, то и размерът, който определя дребните кражби като такива, нараства, а за тях се налага административно наказание и съответно броят на наказаните по съдебен ред престъпления против собствеността трайно намалява.

Воала! Проблемът с дребните кражби е решен. Поне статистически.

1] Виж тук: http://www.mjs.bg/Files/Report_final.pdf

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 15 rate down comment 1
mirodes
преди 5 години
Пълни глупости.За да се приложи чл.218 Б от НК не се взема предвид само размерът на щетата на откраднатите вещи.Ако престъпникът е осъждан преди това,ако е освобождаван от наказателна отговорност на това основание преди и ако кражбата е при квалифициращи обстоятелства-няма да се наложи административно наказание,дори и щетата да е на стойност под 2 МРЗ.А квалифициращи обстоятелства има,когато кражбата е извършена чрез унищожаване или повреждане на врата,прозорец,ограда,ако е повторно, при опасен рецидив,от две или повече лица,ако веща е оставена без постоянен надзор и така нататък.Т.е над 95 процента от кражбите на стойност под две МРЗ са при квалифициращи обстоятелства.Много неверен и подвеждащ анализ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 22 rate down comment 1
majnata
преди 5 години
Бившата посланичка на България в САЩ беше хваната да краде на летището във ВаршаваВлезе в сила присъдата на Елена Поптодорова за кражба на козметика
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 18 rate down comment 6
ss_sgp
преди 5 години
100 000 кражби по 200лв = 20млн./г1 кражба КТБ = 200г по 20млн.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 35 rate down comment 3
Императорът
преди 5 години
Хайде да не четем НК избирателно, а? В същият член - ал. (2) е написано, че това милозливо административно наказание (глоба) не се прилага, когато става дума за рецидив - в рамките на една календарна година. Някой прокурор може ли да обясни как ***, извършили СТОТИЦИ кражби, все минават метър и не получават ефективна присъда, докато не убият някого? Отделно кражбите НЕ СА НАМАЛЕЛИ, но вероятно дори са се увеличили !!! Просто хората масово не подават жалби, защото знаят, че ще ги разиграват месеци наред напред-назад, преди да им кажат: "Ми не ги знаем кои са" или направо: "Ми те са ромове, не можем нищо да направим". Кой болнав стар човек, като повечето на село, ще се мъкне до града и до районното 10 пъти за пълни идиoтизми, като знае, че полза няма никаква? Другото което често се случва - да те приемат любезно в ушевото, да те накарат да изпишеш една кофа мастило показания, които - след като си отидеш - да хвърлят направо в коша и въобще да не ти регистрират жалбата.Вие лyди ли сте, бе - *** обърнаха половин България на лунен пеизаж, вие лъжете, че кражбите намалели !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още