IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Т. Дончев: АЕЦ „Белене“ не може да бъде завършена без „Росатом“

България трябва да развие всички проекти за доставки на газ, за да съхрани своята роля на "транзитьор", подчерта още вицепремиерът

14:35 | 05.03.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Няма как проектът по изграждането на АЕЦ „Белене“ да бъде завършен без участието на „Росатом“, заяви вицепремиерът Томислав Дончев в ефира на bTV. 

Той припомни, че процедурата за избор на инвеститор трябва да бъде обявена в рамките на този месец, като според него по друг начин стои въпросът „кой и как ще инвестира в проекта“.

„Собствеността на дружеството, което ще се образува като резултат от процедурата, ще има три основни компонента. Единият ще е на българската държава на база оборудването, което вече притежаваме. Вторият ще е за стратегическия инвеститор – този, който ще доинвестира свежи пари. Имаме амбицията да има още един дял, който ще е за всички останали заинтересовани. Вече две балкански страни – Македония и Сърбия, проявиха принципен интерес към участие в проекта. Те биха могли да бъдат съдружници в този трети компонент”, обясни Дончев.

Той коментира и изграждането на газов хъб „Балкан“, посочвайки като основен приоритет за България развитието на всички планове за доставка на газ.

Според Дончев е изключително важно да има сигурност на доставките и да се съхрани ролята на страната като „транзитьор“.

„България стартира редица процедури за разширяване на газопреносната си мрежа. Нови инвестиции, които имат за цел да ни помогнат да съхраним ролята си в транзита на природен газ. Всички те се извършват в съответствие с европейското законодателство“, уточни Дончев.

Той допълни, че това, което навремето се случи с „Южен поток”, не може да стане сега, тъй като всичко е внимателно премислено, за да няма конфликт с европейското законодателство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:15 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 13 rate down comment 3
крас
преди 5 години
ЕХ ДОНЧЕВ , ДОНЧЕВ!!Веднъж спряхте ЮЖЕН ПОТОК!!Сега спирате и ТУРСКИ ПОТОК!!Разчитате на ЮЖНИЯ ГАЗОВ КОРИДОР който ще дойде от ТУРКМЕНИСТАН през Азербайджан, Грузия и БЪЛГАРИЯ!!ЗА НЕГО ОТДЕЛИХТЕ ТЕЗИ 3 -РИ МИЛИАРДА БЮДЖЕТНИ ПАРИ!!УБЕДЕНИ ЛИ СТЕ, ЧЕ ИРАН ЩЕ ИГРАЕ ЗА ВАС И ТОЙ ЩЕ СЕ СЛУЧИ?!!Вижте какво става в ИРАН в момента!!Изказването на Медведев попари мазната усмивка на вожда ти: "Изтребители винаги ще дойдат, важно е газ да дойде и централите да работят".Липсата на руска газ може да доведе и до затварянето на централи, който скоро трябва да бъдат ГАЗИФИЦИРАНИ!!ВТОРАТА РУСКА ТРЪБА ОТ ТУРЦИЯ ДИРЕКТНО ЩЕ ОТИДЕ В ИТАЛИЯ , а ние ще разчитаме на СКЪПИЯ АМЕРИКАНСКИ ВТЕЧНЕН ГАЗ който я го има я го нема!!Ваше право е да залагате СОБЛСТВЕНИТЕ СИ ГЛАВИ , но не и бъдещето на България!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още