IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ева Майдел: Банките да намерят иновативни решения, не да въвеждат нови такси

След 15 декември банковите преводи извън еврозоната ще бъдат по-ниски, прогнозира евродепутатът

22:49 | 06.03.19 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Банките трябва да намерят иновативни решения, а не да облагат потребителите с нови такси. Това заяви евродепутатът Ева Майдел по време на дискусия, посветена на новите правила за парични преводи в евро. Благодарение на тях от 15 декември ще поевтинеят многократно паричните преводи от страни, които са извън еврозоната, към такива, които вече са въвели еврото.

Целта на регламента, който предвижда премахването на високите такси за трансграничните плащания в Европейския съюз (ЕС), е да елиминира двойния стандарт за потребителите във и извън еврозоната и да разреши един ежедневен проблем на българските граждани и малкия и среден бизнес. Това каза Майдел в интервю за репортера Цветан Кръстев, излъчено в предаването „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Вероника Денизова.

"По този начин премахваме един истински двоен стандарт между клиенти, граждани и потребители на страни във и извън еврозоната. Таксите в страните от еврозоната или ги няма, или са изключително ниски. Регламентът приравнява таксите към таксите за вътрешни преводи, които са между 1 и 5 лева“."Българските граждани ще плащат десетократно по-малки такси за преводи в евро. Оказва се, че за превод от 10 евро може да ни се наложи да платим такса 15 евро. Необосновано високите такси бяха причината ЕС да се намеси", коментира евродепутатът.

Ева Майдел прогнозира, че до 15 декември ще плащаме високи банкови такси.

Investor.bg припомня, че България е държавата с най-високи такси върху парични преводи в евро, както и в други валути. С приемането на регламента, приет окончателно от Съвета на ЕС преди два дни, всички вътрешни презгранични плащания в ЕС, извършени в евро извън еврозоната, ще бъдат таксувани като вътрешни плащания, извършвани в официалната местна валута.

Таксите за преводи в евро между страните от еврозоната и тези, които не използват общата валута, ще поевтинеят от 15 декември, когато в сила влиза нова регулация за банковите такси. Според европейския регламент таксите на банките няма да могат да надвишават, тези, които те събират за вътрешни преводи. Регламентът обхваща както банковите трансакции, така и операциите, извършвани през банкомат или ПОС-устройство.

След 15 декември презграничен банков превод в евро от България до друга страна от ЕС ще бъде таксуван като вътрешен банков превод в български лева. Потребителите ще бъдат информирани и за разходите за обмена на валута преди да извършат плащане с картата си в чужбина, независимо дали става дума за теглене на пари в брой от банкомат или плащане с карта на терминал в търговски обект, или за онлайн покупка.

Преводите от държавите, които не използват еврото, към 19-те от еврозоната, са 80% от всички банкови трансакции от еврочленки, съобщава Еврокомисията. Най-скъпи те са в България от 15 до 24 евро за трансакция. В следващата страна Румъния те са значително по-ниски - от 9,86 до 14,90 евро, а във Великобритания - от 4,50 до 11,40 евро.

В момента таксата за вътрешни преводи в България е 3 лева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 8 rate down comment 0
michaelis12
преди 5 години
добре тебе кой те кара да ползваш българските идиотщини, ей ти тука https://thebanks.eu/ без да рекламирам няква поотделно, преведи си левчета без пари (ако е възможно) те ше го обърнат ако щеш в диаманти и ше го пратат къде и да е, излиза различно според тва накъде и колко, кой ти ползва български баннки за международни преводи или изобще български баннки за кот и да било ? Те първо не са български и второ са ги дали на местните туземски феодали под аренда да цицат такси и тва е .... Са вече мое си напрайш онлайн банка през тела за 10 мин. с лична карта или паспорт в ЕС повтарям не в България, а в ЕС щот ние сме само некви фигуранти там на хартия, реално нишо не е в синхрон с онея SEPA mepa преводи и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
ert
преди 5 години
Абе що се правите че не разбирате кво ви се вика?Цитирам: "Регламентът приравнява таксите към таксите за вътрешни преводи, които са между 1 и 5 лева."Казано е че таксите за преводите ще се приравнят към тези за вътрешните, или казано по друг начин таксите ще са еднакви и тези за вътрешните ще станат като тези за външните. Важното е да са равни, а на какво ниво не е регламентирано.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 8
fortiss
преди 5 години
"Българските граждани ще плащат десетократно по-малки такси за преводи в евро. Оказва се, че за превод от 10 евро може да ни се наложи да платим такса 15 евро. Необосновано високите такси бяха причината ЕС да се намеси", коментира евродепутатът.това не го виждам как ще се случи !!!!!!!!пак си го редактирайте, че ставате смешни
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още