IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Никола Янков: България трябва да се присъедини към ERM II

Може ли да се смени моделът на управление на държавните фирми и защо управляващите маскират действията си въпреки изискването на пътната карта

11:12 | 08.03.19 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Никола Янков: България трябва да се присъедини към ERM II

България трябва задължително да "хване последния влак, на последната гара, в последния момент“ и да се присъедини към валутния механизъм ERM II, а след това и към еврозоната. Това препоръча Никола Янков, управляващ съдружник и председател на съвета на директорите в Експат Кепитъл, в предаването „Светът е бизнес“ на Bloomberg TV Bulgaria.

Той се надява да се промени моделът за управление на държавните фирми по пътната карта за присъединяване към валутния механизъм ERM II, но разкри, че за това в България все още се мълчи. Янков загатна, че това означава, че партньорите в ЕС очакват раздържавяване на предприятията и излизането им на борсата, като част от добрите практики.  

Финансистът обаче смята, че засега такива политически заявки няма. „Има силен политически контрол върху тези субекти и това вероятно ще продължи, като не знам под каква форма ще се маскират действията в тази посока, но реално сега не се вижда нищо конкретно“, категоричен е той, но подчерта, че в пътната карта в този модел при банковия надзор има прогрес с промени в Закона за банките, които позволиха на ЕЦБ да поема надзорни функции върху системните, важните банки в България – първите пет големи и други по избор. Управляващият съдружник и председател на съвета на директорите в Експат Кепитъл посочи и необходимите промени в небанковия сектор.

Според Никола Янков след европейските избори през май ще се създаде една нова Европейска комисия, която няма да е толкова положително настроена към страната ни, затова трябва да се възползваме от последния шанс за влизане в ERM II. „До края на 2019 г. ще има нов борд на Европейската централна банка, който може съвсем да ограничи възможността за членство на страна като България в механизма ERM II и в еврозоната“, каза Янков и подчерта, че от приемането на страната ни към еврозоната изцяло зависи мястото ѝ в Европа.

По думите му исторически най-големият риск от Втората световна война насам е България да изпадне от ядрото на Европа за дълго. “Еврозоната е някаква гаранция все пак, че сме там“, коментира финансистът мястото на България на световната политическа карта. По думите му от съществена важност е всички руски проекти у нас да бъдат прекратени.

„Настоящата политика на САЩ очертава разделителни линии на световната карта и се опитва да отдели Щатите като еднополюсен гигант. Така всички останали страни се оказват в позиция, в която трябва да избират дали да са със или против САЩ. Ние трябва да сме с тях“, убеден е Никола Янкови даде за пример как „американците вече направиха показно с действията си спрямо Турция – как за няколко месеца може да се разруши икономиката на една държава, която традиционно беше техен партньор, но реши да се обърне към Русия и президента Владимир Путин”.

Той изказа и мнение за подготовката на финансовия сектор и предстоящата раздяла между Великобритания и ЕС.

“България не води двустранни преговори с Великобритания за взаимно признаване на услугите от финансовия сектор. При това положение ще се разчита на меморандум, подписан между Европейския орган за ценни книжа и пазари (ESMA) и британския финансов регулатор. Този мемурандум обаче е по-скоро за разбирателство, за момента няма законова сила“, казаЯнков и добави, че участниците във финансовия сектор във Великобритания са абсолютно готови за всякакъв сценарий за Brexit.

Никола Янков е категоричен, че банковите такси са натиснати в Англия и на континентална Европа. Има усещане за риск на пазарите и за икономическата перспектива за растеж, посочи той и даде пример с политиката на ЕЦБ и Фед. – Ще има трусове, възможностите за растеж изглежда ограничен.“

Какви ще са отраженията на „твърд“ Brexit върху икономиката на ЕС? Как пазарите ще реагират на рисковете върху облигациите?  Колко от фирмите ще напуснат финансовото сити на Лондон? Защо частните училища ще са потърпевши от Brexit? Какви сигнали дават ЕЦБ и Фед на пазара?  Как изборите догодина за президент на САЩ ще се отрази на икономическото развитие на държавата и света? Какъв е сценарият с навлизането на политическия популизъм. Как ще се промени ситуацията в България след влизането в еврозоната? Защо трябва да останем в един отбор със САЩ?

Повече по темата вижте във видео материала.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:50 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 1
Sokratus
преди 5 години
Много спокоен и добър анализ. За прежде пишещите: За да го разберете трябва поне да сте завършили гимназия и елементарна икономическа култура!;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 0
abdul
преди 5 години
Така така, купувайте че свърши :-).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 7
pinoccio
преди 5 години
Експат е на Николай Василев дружеството. Неговите лични интереси са да бъдем в еврозоната заради финансирането, до което ще се докопа, което сега е невъзможно. А за обикновеният българин това е без никакво значение. И са се събрали няколко като него, заинтересовани от играта, и ни набиват пирони в главите за ползата от това. И какви предприятия имаме за раздържавяване, като единственото държавно, което остана, са пейките в Борисовата градина? Ами да ги взимат и да се возят на тях - за по-чиста и зелена столица. Защо чехите не са в еврозоната, а ние сме се разбързали да се качваме на някакъв последен влак? Ползват едни жепейски метафори, като могат да кажат и - да не изпуснем и последната булка и да й се качим. Горе долу - същото, но е по-експресивно и на Вуте ще му светне нещо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 10
Sakamano
преди 5 години
А защо не към турската лира? Хем сме комшии...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 1
Sandy
преди 5 години
Не виждам как ще стане това, НЕВЪЗМОЖНО Е.. с тия политици дето имаме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 11
abdul
преди 5 години
Защо ни е тази еврозона? За да взимаме кредити?! За да може после да се чудим как да ги връщаме?!Нее много по-добре е да се вържем за йената! Много по-голям пазар за работещите прогресивни българи! И без друго еврозоната е тръгнала към разпад.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още