IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пауъл: Няма причина икономиката на САЩ да не продължи да се разширява

Гуверньорът на Фед ясно заяви, че не смята, че може да бъде уволнен от Доналд Тръмп

18:44 | 11.03.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Председателят на Федералния резерв Джером Пауъл заяви в интервю, излъчено в неделя, че не смята, че може да бъде уволнен от президента на САЩ Доналд Тръмп, съобщава CNBC.

Макар че продължи да избягва директни коментари по критиките на президента срещу паричната политика на централната банка, Пауъл заяви за CBS, че Тръмп не може да го премахне от поста.

„Законът ясно гласи, че имам четиригодишен мандат и възнамерявам да го прослужа изцяло“, каза Пауъл. На директен въпрос дали смята, че Тръмп може да го уволни, той отговаря с „не“.

Серия от повишения на лихвените проценти през 2018 г. предизвикаха гнева на президента, макар че той номинира Пауъл за поста във Фед, след като избра да не оставя бившия председател Джанет Йелън за втори мандат. Фед под управлението на Пауъл единодушно одобри четири повишения на лихвите през 2018 г., продължавайки с политиката на нормализация, която Йелън започна през декември 2015 г. Тръмп заяви, че увеличенията са най-голямата заплаха за растежа на американската икономика.

През този период САЩ отбеляза най-високите си икономически ръстове от възстановяването, започнало в средата на 2009 г. Брутният вътрешен продукт (БВП) нарасна с почти 3% през годината, макар че според повечето икономисти икономиката ще се охлади през следващите години.

В това отношение Пауъл повтори наскоро заявената позиция на Фед, че централната банка може да бъде търпелива, когато става въпрос за бъдещата посока на политиката, следейки внимателно новите данни. Докладът за новосъздадените работни места извън селскостопанския сектор от петък показа ръст от едва 20 хил., което подкрепи очакванията, че през първото тримесечие растежът на икономиката ще е слаб, ако изобщо има такъв.

Пауъл заяви, че Фед, която вероятно ще се въздържи от увеличение на лихвите за известно време, ще взима политическите си решения въз основа на данните, а не на политически съображения.

„Имаме за задача да изпълняваме политика по един строго неполитически начин, служейки на всички американци, и именно това правим“, каза той. „Независими сме от тази гледна точка“.

Пауъл допълни още, че според него икономиката все още е силна, макар да призна, че по-слабото представяне на глобално ниво може да започне да удря и САЩ.

„Бих казал, че няма причина, поради която икономиката да не може да продължи да се разширява“, заяви той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
julian12
преди 5 години
С тия дългове... незнам
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още