IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дори новите отстъпки на ЕС не омилостивиха лидера на лейбъристите Джереми Корбин

Паундът обаче поскъпва за втори ден подред на фона на очаквания вот тази вечер

11:38 | 12.03.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Джереми Корбин. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Джереми Корбин. Снимка: Архив Ройтерс

Уверенията, получени от британския премиер Тереза Мей за постигнатото от нея споразумение за напускане на Европейския съюз дори не се приближават до промените, които тя обеща на депутатите, заяви лидерът на опозиционната Лейбъристка партия Джереми Корбин, цитиран от Ройтерс.

"Преговорите на премиера се провалиха. Снощното споразумение с Европейската комисия не включва нищо дори близко до промените, които Тереза Мей обеща на парламента", заяви Корбин в Twitter. "Затова днес депутатите трябва да отхвърлят тази сделка", добави той.

Очаква се юридическият консултант на британското правителство - главният прокурор на страната Джефри Кокс, да представи своя правен анализ на дадените от ЕС уверения преди гласуването довечера. Много подкрепящи Brexit депутати ще изчакат да го видят, преди да решат как да гласуват, предава БТА.

Мей е казвала, че ако загуби гласуването тази вечер, утре ще даде на депутатите възможност да гласуват дали да напуснат ЕС без споразумение. Ако те отхвърлят и това, се очаква гласуване дали Лондон да поиска отлагане на Brexit.

Ирландският премиер Лио Варадкар от своя страна заяви, че правно обвързващите уверения, които Великобритания получи от ЕС, не отслабват предпазната клауза или нейното прилагане, целящо избягването на поява на твърда граница на остров Ирландия.

Уверенията не водят до "подновяване на преговорите по споразумението за изтегляне, нито подкопават предпазната клауза или нейното приложение. Те казват, че ще работим заедно и добросъвестно в търсене на бъдещи отношения, които гарантират, че ще бъдат изпълнени целите на този протокол, особено необходимостта от избягване на поява на твърда граница", каза Варадкар в изявление.

Как очаквате да се развие ситуацията около Brexit?

Британският парламент ще гласува в подкрепа на новата сделка
Парламентът ще отхвърли сделката и ще отложи излизането
Ще се стигне до твърд Brexit
Ще се проведе втори референдум
Не знам
Общо 370 гласа

"Надявам се и вярвам, че сега споразумението за изтегляне ще бъде прието от Камарата на общините", добави ирландският премиер.

Паундът поскъпва за втори ден подред след осигурените промени в споразумението за развода на Великобритания с Европейския съюз на фона на очаквания вот в парламента тази вечер.

Лирата регистрира ръст в цената си с 1,1% спрямо долара, след като в понеделник напредна също с 1% благодарение на постигнатия напредък в решаването на казуса около Brexit. 

„Избягването на варианта за твърд Brexit ще подкрепи допълнително лирата до ниво от 1,35 долара“, смята старшият валутен стратег от National Australia Bank Родриго Катрил.

Паундът е поскъпнал с 3,7% спрямо долара и с 5,5% срямо еврото през тази година, тъй като пазарът все повече очаква Великобритания да намери изход от задънената улица. Въпреки това анализаторите са категорични, че в зависимост от развръзката довечера може да последва както силен ръст, така и рязък спад. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
крас
преди 5 години
Вече е ясно какъв ще е резултатът от гласуването на "СДЕЛКАТА" от снощната седянка на МЕЙ и ЕС!ИСТИНСКО ЧУДО ЩЕ Е АНГЛИЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ ДА ПОДКРЕПИ ПОДОБНА "СДЕЛКА"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още