IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германското разузнаване започна да се съмнява в Huawei

Преди всичко е въпрос на доверие и влияние върху нашите отношения със съюзниците ни, твърдят от външното министерство

13:00 | 14.03.19 г. 9
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Huawei Technologies Co. не е надежден партньор за изграждане на мобилни мрежи от пето поколение в Германия, съобщи представител на германското външно разузнаване (BND) в рамките на заседание на парламенарна комисия, цитиран от Bloomberg.

Миналите „инциденти, свързани със сигурността“, касаещи компанията, са част от причините, заяви представител на BND в Берлин в сряда. Представител на Външното министерство, който e говорил на същото заседание, e заявил, че ще бъде трудно да се работи с компания, която си сътрудничи с разузнаването в своята страна. От пресслужбата на парламента публикуваха коментарите, но не посочиха въпросните говорители.

"Преди всичко е въпрос на доверие и влияние върху нашите отношения със съюзниците ни", е заявил представителят на външното министерство пред комисията и е добавил, че Германия е в контакт с държавите партньори по въпроса.

Германското разузнаване настоява правителството да спре Huawei от ролята му в изграждането на 5G инфраструктура в страната, съобщава още Bloomberg. Властите се опасяват, че Huawei може да помогне на Китай да краде германски корпоративни тайни, разказват запознати.

Едва ден по-рано германският канцлер Ангела Меркел отхвърли предупреждението на американския посланик в страната, според което сътрудничеството в разузнаването ще бъде ограничено, ако китайската Huawei участва в изграждането на 5G мрежи в Германия. Меркел подчерта суверенитета на Германия по отношение на определянето на стандартите за безопасност.

Натискът, който американското правителство оказва върху китайската компания Huawei, стана повод въпросът да се постави на закрита среща на Световния мобилен конгрес в Барселона, с цел обсъждане на забрани за пазарен достъп на компанията, каза във вторник Лонгруи Циу, регионален мениджър на Huawei Consumer Business Group за България и Северна Македония, в предаването "В развитие" по Bloomberg TV Bulgaria. 

"Този натиск няма да забави инвестициите на компанията, които се развиват по план, тя ще ги увеличи. Аз бях на конгреса, но не съм бил на тази среща. Ние сме против натиска, който оказва американското правителство и опита му чрез политически мотивирани действия да спре бизнеса ни. И на 7 март започнахме съдебна процедура срещу американското правителство".

Целия разговор с Лонгруи Циу вижте в сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Още технологични новини вижте във видео материала!

 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

9
rate up comment 2 rate down comment 1
Valentin13
преди 5 години
ех, едно време какви проводници имаше. сега всичко остана на полупроводници..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 5
khao
преди 5 години
не става ясно що коментираш чужди за теб теми ... ти си нали си финансов меринджеи или нещо подобно, кво рабира кратуната ти от мобилни технологии ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 20 rate down comment 6
Стефчо
преди 5 години
едно време какви американски мекерета имаше, поне държаха ниво. Сега нивото е паднало до най-обикновени агитатори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 17
Sokratus
преди 5 години
Всички компании споделят информацията си с правителствата си, нали дългоноско!?!Това, че Apple отказа на FBR да им посочи начин на декриптиране на информацията от телефон на масов убиец е фалшива новина, нали рублолюботелю!?!;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 7
red6
преди 5 години
Еми няма лошо, повече бизнес за Нокиа и Ериксон. И в ЕС, и в САЩ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 12
Valentin13
преди 5 години
ми то си е пожелание. ето например кюлотите на ВВ не се избират в тази амбасада, и затова икономиката му пропадна последните години. и затова го наричат Император ВВ Последний
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 8
Valentin13
преди 5 години
да ти кажа ли кой ще победи и в тази война, или ти си знаеш ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 23 rate down comment 10
Стефчо
преди 5 години
така както вървят нещата в скоро време и марката на кюлотите на Меркелица ще се избират от американската амбасата в Берлин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 33 rate down comment 10
pinoccio
преди 5 години
Не става ясно дали натискът на САЩ върху Германия е дал резултат или немските разузнавателни служби са стигнали до заключението, че HUAWEI са шпиони. Щото американците са чисти като къпани амазонки. Китайците твърдят, че са цяла година по-напред от конкуренцията в областта на 5G мрежите. Не е трудно да заподозрем и заговор срещу тях, като имаме предвид и истерията с ареста на втория по високопоставеност член на корпорацията. После информациите били хибридни. Ами вкарайте сега и Путин вътре - как лови риба с 5G серкме и рибките му обещават поверителна информация, ако ги пусне обратно. На война като на война.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още