IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Орбан се извини и помоли европейските консерватори да не го изключват от ЕНП

Писмата са изпратени до всички 13 партии, които се присъединиха към предложението за изключване

18:39 | 14.03.19 г. 2
<p>
	Унгарският премиер Виктор Орбан.&nbsp;<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Унгарският премиер Виктор Орбан. Снимка: Архив Ройтерс

Унгарският премиер Виктор Орбан написа писма до лидерите на европейски консервативни партии, поискали изключването на неговата партия Фидес от Европейската народна партия, предадоха Ройтерс и БТА.

В писмото Орбан поднася извиненията си за използвания от него обиден език, но отбелязва, че в политическите му възгледи няма промяна.

В копието на писмо, до което Ройтерс успя да получи достъп, унгарският премиер отправя молба към лидера на белгийската партия "Християндемократи и фламандци" Ваутер Беке да преосмисли предложението си за изключване на Фидес от ЕНП. Говорител на унгарското правителство заяви, че подобни писма са били изпратени до всички 13 партии, присъединили се към предложението.

ЕНП, в която влизат основните дясноцентристки партии в повечето европейски страни, е най-голямата група в Европейския парламент. Очаква се тя да запази статута си и след изборите през май, което ще й даде голямо влияние при определянето на наследника на Юнкер.

„Не е тайна, че има сериозни разногласия... по въпроса за миграцията, защитата на християнската култура и бъдещето на Европа. Не е тайна също така, че не искаме да променяме позицията си по тези въпроси“, пише Орбан.

„Но не смятам, че е разумно да разрешаваме подобни разногласия чрез изключването на партия от политическото ни семейство. Поради това бих искал да ви помоля с уважение да преосмислите предложението си за изключване, ако е възможно“, допълва унгарският премиер.

Орбан се извинява, че е нарекъл критиците си „полезни идиоти“ - фраза, която заел от Ленин и възнамерявал да използва за политики, а не за отделни политици.

Беке обаче заяви, че извинението не е достатъчно добро. „Приемам извинения, но това не е свързано с обида към Ваутер Беке. Става дума за уважение към европейски ценности и по-добро сътрудничество при охраната на външните граници на ЕС. Не виждам промяна там. „Християндемократи и фламандци“ остава на позицията си: няма място за Фидес в ЕНП“, отбеляза Беке.

Извинението от Орбан за обидата към членове на ЕНП беше едно от многобройните условия за оставането на Фидес в групата, поставени от лидера на парламентарната група на ЕНП и кандидат за наследник на Юнкер Манфред Вебер.

Двама високопоставени членове на ЕНП от Европейския парламент, които искат Фидес да бъде изключена от групата, заявиха пред Ройтерс, че според тях е все по-вероятно унгарската партия да остане.

„Загубих надежда“, заяви единият. „Първоначално изглеждаше, че исканията на Вебер са истински и няма начин Орбан да ги изпълни. Но сега виждаме, че Вебер обмисля начин за измъкване на Орбан, включително чрез ангажирането на баварски ресурси в подкрепа на Централноевропейския университет“, допълни източникът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 2
serafima
преди 5 години
Не мисля, че Орбан ще стане фен на имигра;цията на "бежанци" и заселници от други континенти и култури, както стана Меркел, защото няма нища в нея - нито морал, нито духовност и принадлежност. Според мене Орбан прецени, че не той трябва да напусне ЕНП, а на други предстои това да направят. Също ЕНП няма да спечели от излизането на Орбан. Онази подвижна възрастна фигура Жозефин Дол, който приглаждаше колиенета на Фандъкова, е одиозна фигура и между другото не е член на европарламента, което е основен довод на Станшев да се натиска за там и което не трябва да бъде допуснато.Само след два месеца позицията на партиите в Европарламента ще бъде различна и няма нужда Орбан сам да губи позиции. Ще видим!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
Sakamano
преди 5 години
Въпрос на интерес. С правилната мотивация той утре може и да стане фен на имиграцията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още