IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вашингтон гледа с оптимизъм на сключването на търговска сделка с Китай

Според Доналд Тръмп и Стивън Манучин преговорите напредват бързо

21:51 | 14.03.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американският президент Доналд Тръмп, както и финансовият министър Стивън Манучин, заявиха, че преговорите с Китай за прекратяване на търговския конфликт напредват бързо, въпреки че държавният глава отказа да прогнозира кога ще бъде подписано финалното споразумение.

„Справяме се много добре с китайските преговори“, посочи американският държавен глава пред репортери в Белия дом, цитиран от Ройтерс. „Постигаме това, което трябва и смятам, че го правим относително бързо“, допълни Тръмп.

В отделен коментар от четвъртък Манучин заяви, че очаква някои елементи от сделката да бъдат завършени в близко бъдеще, като страните в момента продължават работа върху общ документ от 150 страници.

„Очаквам нещо да бъде решено в близкото бъдеще“, посочи той в рамките на изслушване в Камарата на представителите.

В същото време държавният глава заяви отново, че не иска да се обвързва с дата за финализирането на споразумението и такова ще бъде сключено, само ако то бъде изгодно за САЩ.

Миналия месец президентът взе решение да не увеличава митата върху вносни китайски стоки от началото на март, давайки картбланш на преговарящите. Въпреки одобрението на държавния глава за преговорите до този момент трудностите остават.

Той и китайския президент Си Дзинпин трябваше да се срещнат по-късно този месец в имението на Тръмп Mar-a-Lago във Флорида, но за момента няма зададена дата. Според източници на Bloomberg обаче срещата няма да е този месец, а е по-вероятно да бъде чак през април.

Освен наболялата тема за преговорите с Китай, на дневен ред остава и конфликтът между САЩ и Европейския съюз. В тази връзка Доналд Тръмп заплаши ЕС с тежки последици в икономически план, ако не преговаря с Вашингтон по търговските въпроси, предаде БТА.

„Ако не ни говорят, ще вземем мерки, които ще бъдат икономически тежки. Ще наложим мита за много стоки, влизащи в САЩ", изтъкна президентът републиканец. "Европейският съюз се отнася с нас по много, много несправедлив начин", допълни той.

Коментарът бе направен, след като в четвъртък европейските депутати отхвърлиха предложение за започване на търговски преговори по ограничено споразумение със САЩ.

Във вторник постоянният търговски представител на САЩ Робърт Лайтайзър предупреди, че САЩ не могат да сключат търговско споразумение с ЕС, което не се отнася до селското стопанство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още