IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

М. Шпинделегер: Ако Турция отвори границите си, в Европа ще има нова бежанска криза

Все още сме в миграционна криза, просто в по-спокоен период от нея

21:58 | 20.03.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Сирийски бежанци в Турция, април 2016 г. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Сирийски бежанци в Турция, април 2016 г. Снимка: Архив Ройтерс

Ако Турция реши да отвори границите си (за мигранти – бел. р.), Европа ще бъде изправена пред нова криза, казва в интервю за вестник „24 часа“ д-р Михаел Шпинделегер, генерален директор на Международния център за развитие на миграционни политки и вицеканцлер на Австрия в периода 2014-2011 г.

Трябва да удовлетворим повече Турция, така че тя да продължи да изпълнява споразумението с Брюксел. Турция в момента приютява над 3 млн. бежанци от Сирия и други места, допълва той.

След кризата през 2015 и 2016 г., когато над 1 млн. души дойдоха в Европа, през 2018 г. има спад до 150 хил. нелегални мигранти, регистрирани на границите. От друга страна, има ръст на търсещите защита, казва експертът.

През 2018 г. имаме 600 хил. нови молби за убежище в ЕС, което е 5-и по големина брой за последните 25 години. Причината е вторично движение. Мигрантите пристигат например в Испания, оттам нелегално отиват в Германия и кандидатстват за убежище. Друг вид вторично движение е събирането на разделени семейства. Все още има и много активни трафиканти на хора.

Според д-р Шпинделегер са необходими нови мерки, сътрудничество, управление на границите и законни начини за идване в ЕС, така че трафикантите да не бъдат единствени избор.

„Все още сме в миграционна криза, просто в по-спокоен период от нея“, казва той. „Ако погледнем към източната част на света, все още има голям брой бежанци, идващи от Афганистан, Пакистан, Иран, Ирак. Свидетели сме на криза в Иран, където има много афганистанци, които могат да се опитат да дойдат в Европа. Освен в Иран имаме 200 хил. нови афганистанци, пристигащи в Турция“.

Въпросът за квотната система според него ще се решава след евроизборите.

Турция ще продължи да спазва споразумението за мигрантите, но иска положителни сигнали от Европа. Обещанието на ЕС бе да преведе на два транша по 3 млрд. евро. Проектите по първия са почти готови, но са преведени 1,8 млрд. евро. Проектите за втория транш тепърва започват със забавяния заради бюрокрацията.

Проблемите с миграцията влияят на изборите. Това, което всяка партия и ЕК могат да направят, е да представят на своите избиратели ясен план за бъдещето, с който да си възвърнат доверието на гражданите, препоръчва експертът.
Той смята, че новата Комисия трябва да изготви много стриктен план за следващите 5 г.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 2
ivan.kostov.39
преди 5 години
С 5 милиарда $ Тръмп ще загради САЩ от Мексико. Европейския съюз дава 3 милиарда евро на Ердоган да спира мигрантите :))))))))) Много са умни брееееееееей . От де ги събраха тез умници ...... С 3 милиарда евро можеха да се оградят отвсяхъде.......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още