IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цецка Цачева подаде оставка*

Съобщението бе направено от пресцентъра на Министерски съвет

12:26 | 23.03.19 г. 18
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Министърът на правосъдието Цецка Цачева е подала оставка. Това съобщиха за БТА от пресцентъра на Министерски съвет.

Новината бе съобщена само ден, след като Цачева поиска проверка от прокуратурата и антикорупционния орган на закупения от нея апартамент на столичната улица „Юрий Гагарин“.

Оставката е била приета от министър-председателя Бойко Борисов, съобщиха още от правителствената пресслужба.

Двамата са разговаряли и обсъдили свързаната с името й имотна сделка за покупка на жилище. Пред премиера министър Цачева е заявила решението си, че подава оставка и не желае създалото се напрежение да се пренася върху работата на правителството.

Investor.bg припомня, че според публикациите в медиите зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов е купил от фирма „Артекс“ луксозен апартамент в столичния кв. „Изток“, а скоро след това жилища в същия квартал от същата компания са купили още Цецка Цачева и депутатът Вежди Рашидов. В публикациите се твърди, че сделките са били на цени, по-ниски спрямо подобни имоти в същия квартал.

Според Цачева няма нарушение при придобиването на това жилище. Въпреки това обаче тази сутрин при среща с Борисов тя е заявила намерение да подаде оставка, съобщава Българската национална телевизия (БНТ).

Очаква се по-късно в събота тя да бъде в Стара Загора, където най-вероятно ще обяви мотивите си.

Темата беше коментирана на конгреса на ВМРО, който се провежда в София. Според заместник-председателя на партията и депутат Юлиан Ангелов управляващата коалиция е стабилна и от Обединените патриоти нямат претенции и желание да имат министър на правосъдието.

По думите му това е ясно разписано в коалиционно споразумение, където са били регламентирани позициите. „Има министър-председател, той ще направи съответното предложение. Въпросът е самата оставка да бъде приета от премиера", уточни Ангелов, цитиран от БТА.

Според депутата подадената от Цачева оставка е личен избор и морална постъпка. По думите му е нормално при конкретни обвинения да бъдат предприети подобни действия. Той се надява институциите да направят обективни проверки и ако има нарушение на закона, да се понесат санкции. Според Ангелов чрез подадената оставка Цачева показала, че има морал и затова той я адмирира

Коментар направи и вицепрезидентът Илияна Йотова, която също застана зад позицията, че това е индивидуален акт. Според нея сега на ход е премиерът, като според нея тепърва ще стане ясно дали ще има нови оставки в правителството, посочва още БНТ.

В петък от Брюксел Борисов заяви във връзка с информацията за имотните сделки, че всеки в ГЕРБ, който е превишил правата си, ще си понесе последствията.

„Ако има такова нещо, ще го поправим. Ние нашите последствия ще си ги понесем. Тази партия съм я създал, за да се бори с корупцията“, коментира той.

Премиерът уточни, че е провел телефонни разговори с всички засегнати по темата лица и те са му потвърдили, че сделките по придобиването на имотите им са на 100 % законни. Бойко Борисов подчерта, че ще провери всички документи по случая и тогава ще вземе решение.

*Информацията е актуализирана към 14:20 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:15 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

17
rate up comment 7 rate down comment 1
data
преди 5 години
само лека поправка - нотариусът не пита да ли това е реалната суна , а се попълва нароч
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 15 rate down comment 1
Ivel
преди 5 години
Бойно=Бойко - глуят =глуяк . Толкова съм зъл че ми е отекъл средния пръст като пиша за тия шитове!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 25 rate down comment 1
Ivel
преди 5 години
Бойно може и да се оттегли, орезили се остаъчно а оня глуят Цветанов е толкова нагъл, че само с яки ритници може да го изрита някой, наглото ***. Интересно само аз ли намирам прилика с един друг сценарии от преди 5 години, разиграл се малко по-различно. КТБ, само че тогава Василев не им е отстъпил а тези Мирянови са подходили с мир към рекетьорите от ГЕРБ, мисля че и те ще понесат негативи от ситуацията, друг път да внимават и да си калкулират правилно бизнеса. Ако Цачева е трябвало да доплаща, както тя излъга, това вече е данъчно престъпление след като нот. акт вече е бил факт. Всички знаем как се изповядва сделка при нотариус, продавача го питат дали е получил цялата сума и само при утвърдителен отговор се изповядва сделката. Простите хорица може и да не разбират как се събарят умишлено банки или как се крадат пари от сделки с изтребители или саниране, но като им бръкнеш в бита ще разберат, повечето хора са информирани за цените на жилищата. Отврат!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 32 rate down comment 3
Frosty
преди 5 години
По-важният въпрос е кога пребоядисаните дърти комунисти Бойко Борисов и Цветан Цветанов-физкултурникът милионер ще подадат оставки, или ще трябва насила да бъдат свалени от власт, когато докарат българите до икономическа катастрофа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 26 rate down comment 1
data
преди 5 години
а чекай , декларациите се подават до 30.04 - току виж изникнал някой договор за консултация при строителството на някой ВЕЦ . Да не забравяме как Доганя препра 2 милки
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 34 rate down comment 2
concrete2
преди 5 години
да си говорим открито .... КАК един чиновншк в МВР преди 10-12 години , с нормални доходи за чиновник , става политик , и си позволява апартамент за 1 200 000 ???? Сигурен съм че всичко от към официални доходи му е ОК , но .... Бизнесмен за 10 години честен труд , колкото и да е успешен надали ще може да си позволи такова жилище
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 31 rate down comment 0
data
преди 5 години
Абе и друго е интересно 1. Ако Цвъко е изповядал на данъчна оценка - имаме укриване на данъци и въпросителни от къде са черните пари за разликата 2. А ако не е доплатил си е явна корупция
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 11 rate down comment 0
data
преди 5 години
И ти си чел псалмите , явно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 30 rate down comment 1
zelka007
преди 5 години
две неща ме притесняват в цялата тази герберска драма :1. колко акъл трябва да имат висшите кадри на герб за да си купят апартаменти в един блок и от една и съща фирма на очевадно ниски цени в един от скъпите квартали на софия ... ?!? едно време партийните и комсомолските кадри не променаха фамилийте на полувинките си и купуваха имоти и коли на техните имена и в различни локации ... поне това бе господа от герб , или сте решели че сте богопомазани и недосегаеми , или нямате грам капацитет за властовите позициите , което вече е силно притеснително !!!2. репликата на собственичката на строителната фирма "Артекс" арх. Весела Мирянова, продала имота на Цветан Цветанов : - "... че не най-важното е печалбата от един апартамент". "И, след като нашата себестойност е около 500 евро на кв. м, какво ви притеснява, че сме продали с печалба." ... нещо нивото на маржа ме притеснява от 500 евро ( които са набъбнали по принцип от един куп такси по различни разрешителни от общината и държавата и ДДС и данък печалба ) до 1300-1500 евро квадрата ... това е онова което е по-интересно от личните драми на ВС на ГЕРБ !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 10 rate down comment 17
Shadow1
преди 5 години
Нали уж всеки е свободен да продава каквото е негово за колкото пари си иска. Защо да е незаконно даже и цената да е под пазарната ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още