IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата на Huawei набъбна с една четвърт

Резултатите маркират най-бързия темп на растеж за бизнеса от две години насам въпреки засиления натиск върху дейността

10:13 | 29.03.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Печалбата на Huawei Technologies Co. е скочила с 25% през миналата година, след като китайският телекомуникационен гигант се издигна до лидерите на световния пазар на смартфони, предава Bloomberg.

Най-голямата китайска технологична компания отчете чиста печалба от 59,3 млрд. юана (8,8 млрд. долара) през 2018 г., се казва в изявление на концерна от петък. През 2017 г. ръстът в печалбата бе дори по-голям – с 28%, като това представлява сериозно възраждане спрямо растежа от 0,4 на сто от 2016 г. 

Приходите за 2018 г. са се ускорили почти с 20% до 721 млрд. юана.

Резултатите маркират най-бързия темп на растеж за бизнеса от две години насам въпреки засиления натиск върху дейността на концерна.

По-рано тази седмица висш мениджър на компанията заяви, че кампанията на САЩ срещу Huawei оказва слабо влияние върху продажбите ѝ и че е малко вероятно много държави да се вслушат в призива на САЩ за забрана на оборудването ѝ. Компанията очаква приходите да нараснат до 125 млрд. долара през 2019 г.

Въпреки че е в центъра на свързан със сигурността скандал, Huawei печели клиенти за изграждането на мрежи, като надмина и Apple Inc. на пазара на смартфони, ставайки втория по продажби производител. Компанията вече обяви ускорен растеж през първите два месеца на 2019 г., докато разработва нови модерни чипове и се разширява в облачните услуги. Но нейните глобални перспективи бяха притъпени от администрацията на американския президент Доналд Тръмп, която води кампания за блокиране на базираната в Шънджън компания за доставките на оборудване за мобилните мрежи от пето поколение.

„През 2019 г. сме предпазливи оптимисти по отношение на растежа в бизнеса с 5G", казва Го Пин, един от тримата ротиращи се председатели на компанията, в интервю за Bloomberg. „Бъдещето на телекомуникационната индустрия е във възможностите, които 5G и бъдещите поколения технологии могат да предоставят на други индустрии", каза той.

В годишния доклад Пин посочква, че компанията ще направи всичко възможно да се "отърси от външни разсейващи фактори". "Киберсигурността и защитата на личните данни на потребителите са на абсолютния връх на дневния ни ред", казва Го. Компаниите и страните, които изберат да работят с Хуавей, ще имат конкурентни предимства, допълва той.

След години напрежение и обвинения, че компанията дава възможност на властите в Пекин да шпионират Запада, натискът върху Huawei се увеличи. Канада задържа главния финансов директор Мън Уанджоу през миналия декември по заповед на американските власти. Мън е и най-голямата дъщеря на основателя на Huawei Рен Дзенфей. Китайската компания се бори с обвиненията в кражба на интелектуална собственост. И Мън, и Huawei отричат обвиненията.

Huawei се счита за жертва на американското правителство, точно докато настоява за лидерството в областта на 5G, а редица страни се подготвят да харчат милиарди за потенциално революционния стандарт. Все пак някои държави, които представляват повече от 40% от брутния вътрешен продукт на света, или приемат Huawei, или има малка вероятност да ограничат китайския производител.

Компанията стартира кампания, за да се опита да се противопостави на обвиненията в САЩ. През последните месеци Рен излезе от медийното уединение, за да защити компанията си в поредица от интервюта, докато топ мениджърите демонстрират технологичните възможности на концерна и се борят срещу американските критики.

Също така концернът стартира отбрана в правно отношение. В Канада Мън съди правителството, че е нарушило конституционните ѝ права, докато е била арестувана. Китайският технологичен гигант подаде иск, в който се твърди, че правителството на САЩ превишава властта си, като забранява на Huawei да се конкурира с доставчици на оборудване за определени федерални агенции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:59 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 0
v_tin
преди 4 години
На тези им забраниха да правят мрежи в говедария и печалбата скочи с 25%, ако им забранят въобще да продават сигурно ще ударят поне 50%
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още