IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Булгартрансгаз" избра строител за българския участък на Турски поток

Обединение "Консорциум Аркад" ще изгражда разширението на газопреносната инфраструктура

12:49 | 03.04.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Източник: Газпром</em></p>

Източник: Газпром

Обединение "Консорциум Аркад" ще изгражда разширението на газопреносната инфраструктура до българо-сръбската граница. С избора на изпълнител "Булгартрансгаз" ЕАД приключи обществената поръчка по проекта, съобщи държавната компания.

Новото трасе, по-известно като българския участък на Турски поток, ще минава паралелно на северния магистрален газопровод в посока западната граница. Строителството ще струва 2,286 млрд. лева без ДДС. 

В откритата процедура по ЗОП комисията е класирала на първо място Обединение "Консорциум Аркад" с 96,60 точки в комплексната оценка, а на второ – ДДЗД Консорциум "Газово развитие и разширение в България" със 78,54 точки.

От процедурата е отстранен участникът "ОТ Industries Fovallkozo Zrt., OT Industries - KVV Kivitelezo Zrt.", тъй като според възложителя не отговаря на поставените критерии за подбор.

"Консорциум Аркад" предлага цена 1,288 млрд. евро при строителство в рамките на 250 календарни дни или 1,102 млрд. евро при строителство за 615 дни.

Избраният консорциум е обединение от чуждестранни компании, като негови членове са „Аркад Ей Би Би С.п.А.“ - Италия и „Аркад Енджиниъринг енд Констракшънс Къмпъни“ - Саудитска Арабия.

Компаниите, които подписаха договори за пренос на газ по бъдещата тръба, са руската "Газпром Експорт" и швейцарската МЕТ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
Whitestar
преди 5 години
Добре изглежда трасето на тръбите. Вероятно за по-далечно бъдеще ще може да се помисли и за хъб, вероятно свързан и с Чирен. А и ще е по-вероятна експлоатацията на паро-газовата електроцентрала в Провадия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още