IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп: До четири седмици ще знаем дали ще има сделка с Китай

Американският президент също така посочи, че САЩ и Китай са много близо до търговско споразумение

08:40 | 05.04.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Доналд Тръмп по време на пресконференцията си с Лу Хъ. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Доналд Тръмп по време на пресконференцията си с Лу Хъ. Снимка: Ройтерс

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че Вашингтон ще знае до четири седмици дали е възможно постигането на търговско споразумение с Китай, предаде БТА.

„Ако постигнем сделка, ще има среща", заяви президентът, имайки предвид обещанието си да се срещне с китайския си колега Си Дзинпин, за да бъде финализирано евентуалното споразумение.

„Най-вероятно ще разберем дали ще има сделка в рамките на следващите четири седмици", каза Тръмп на срещата си с китайския вицепремиер Лу Хъ в американската столица.

В рамките на изказването си Тръмп отбеляза, че САЩ и Китай са много близо до постигането на споразумение, което да сложи край на продължаващата през последната година търговска война между двете най-големи световни икономики.

„Напредваме много бързо и има сериозни шансове да постигнем споразумение, което ще е много добре за всички", подчерта републиканецът, който по-рано в четвъртък заяви, че Китай наистина иска споразумение. Тръмп също така отново изтъкна, че бъдещата сделка трябва да е „добра“ за САЩ, в противен случай тя няма да бъде подписана от САЩ.

От своя страна Си Дзинпин призова за по-бързото завършване на търговските преговори със САЩ, съобщава китайската държавна информационна агенция „Синхуа“.

Президентът отправи своя апел в писмо до Тръмп, предадено от Лу Хъ по време на срещата му с американския държавен глава в рамките на поредния кръг от търговски преговори.

„В сегашната ситуация силното и стабилно развитие на отношенията между Китай и САЩ е свързано с взаимните интереси на китайския и американския народ", каза Лу, предавайки посланието на Си Дзинпин.
Вицепремиерът заяви още от Вашингтон, че двете страни са стигнали до нов консенсус по важните въпроси, които са предмет на преговорите.

От началото на годината САЩ и Китай водят преговори за решаване на търговския конфликт помежду си, чийто изход, въпреки постигнатия напредък, оставя неясен. В края на януари Доналд Тръмп изрази идеята за среща със Си Дзинпин, с която да бъде сложен край на противоречията между двете страни, посочва още БТА.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още