IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК: България е сред страните с най-голяма смъртност заради мръсен въздух

Държавата все още не е предприела практически структурни мерки в политиките за околната среда, енергетиката и превозите, посочват от Брюксел

14:55 | 05.04.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

България е една от държавите в Европейския съюз с най-голяма смъртност заради мръсен въздух, се посочва в представен днес доклад на Европейската комисия, предаде БТА.

Според него замърсяването на въздуха поставя нашата страна на челните места по брой изгубени години живот.

Според Европейската агенция по околна среда, замърсяването на въздуха в България е довело до около 15 200 случая на преждевременна смърт през 2015 година. Основните източници на замърсяване на въздуха от прах са битовото отопление и превозните средства. Въпреки че наскоро прие изменения в законодателството, страната все още не е предприела практически структурни мерки за справяне със замърсяването на въздуха и за уеднаквяване на целите за качеството на въздуха с ключови политики в областите на околната среда, енергетиката и превозите, се посочва в документа.

България все още не е изпълнила задълженията си за запазване или възстановяване на видове и местообитания. Създаването на ефективно управление на мрежата "Натура 2000" и подобряването на администрацията в тази област се отчита като предизвикателство. Основните заплахи за биологичното разнообразие в България включват загубата на местообитания заради развитието на градовете и инфраструктурата, неустойчивото земеделие, повишеното замърсяване на въздуха.

Въпреки продължаващите инвестиции в изграждането на необходимата инфраструктура, подкрепена главно с финансиране от ЕС, България продължава да изостава значително от европейските показатели за пречистване на градските отпадъчни води. Едва 26% от тези води се събират, 20,4% от събраното количество се подлага на вторично пречистване, а 6,7% от събраните отпадъчни води се подлагат на по-задълбочена обработка. Според Европейската комисия има нужда от допълнителни 2 млрд. евро за изграждането на мрежи за събиране на отпадни води и за пречиствателни станции.

В Брюксел са на мнение, че България е постигнала значителен напредък в картографирането и оценяването на екосистеми и техните свойства, както и в разработването на системи за отчетност на "природния капитал".
Въпреки това, правилното изпълнение на законодателството за защита на природата остава предизвикателство, пише в документа.

Въпреки че България е приела добро законодателство за справедливо изчисляване на такса "Смет", тя все още не е приложила правилото "замърсителят плаща". Напредъкът в справянето със замърсяването на въздуха е ограничен до приемането на закони, но все още не е отчетено ефективно прилагане, категорични са експертите на Европейската комисия.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:49 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
Императорът
преди 4 години
А че нали ако вземем адекватни мерки, същият тоя ЕС ще писне на умряло, че "дискриминираме" любимите му кaтyнари?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още