IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бойко Борисов: Не съм съгласен с Корнелия Нинова, че ГЕРБ защитава корупцията

Премиерът направи извънредно изявление пред журналисти в Министерския съвет

20:11 | 08.04.19 г. 6
<p>
	Премиерът Бойко Борисов. <em>Снимка: Правителствена пресслужба</em></p>

Премиерът Бойко Борисов. Снимка: Правителствена пресслужба

В извънредно изявление пред журналисти в Министерския съвет тази вечер премиерът Бойко Борисов изрази несъгласие с изказванията на лидера на БСП Корнелия Нинова след Консултативния съвет по национална сигурност, че партия ГЕРБ и правителството защитават корупцията и статуквото в страната, съобщава БТА.

Чух преразкази за днешната среща, които не отговарят на истината заяви той. На заседанието всички, дори и Нинова, решихме, да не излизаме с общо становище, посочи Борисов.

Това, което се предложи от съветника на президента Иво Христов беше предизборен подарък за Корнелия Нинова, заяви той. Предложиха нов закон за Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество /КПКОНПИ/, с който председателят да се назначава не от Народното събрание, а от президента. Те предлагат нов закон за Комисията, но си почиват вкъщи и като на чираци ни възлагат задачи да ги изпълняваме, добави Борисов.

На заседанието социалистите обявиха, че годишно от бюджета се крадат по 10 млрд. лева но как е възможно това, след като капиталовите разходи за тази година в него са само 5,1 млрд. лева, каза Борисов. "Откъде се взе тази цифра. Дори аз не си позволих да говоря, че те са крали по 10 милиарда лева на година, защото това са фантасмагории", каза Борисов. Ако е вярно което се казва, че сме крали по 10 млрд. лева, значи и те са крали по толкова, но кой бюджет на БСП е бил по-добър от нашия, попита премиерът.

Министрите ни организират бизнес форуми, където и да отиде президента. "Като са корумпирани не ги канете и не ги взимайте" каза Борисов.

Само по публикации в медиите, още преди да са се произнесли след проверка компетентни органи, си отидоха от управлението министри, депутати и други ръководни кадри, посочи премиерът.

От 2014 до сега свалихме външния дълг от 28 на 18,7 процента от БВП, а самият брутен вътрешен продукт достигна до рекордните 116 млрд. лева при 80 млрд. лева през 2015 година, каза Борисов. "Как успяхме да съберем пари за двата реактора в Белене, да платим за "американските централи" и да разплатим 3,7 млрд. лева за дълговете на Корпоративна търговска банка, да вдигнем заплатите с 10 процента, за МВР да не говорим, да вдигнем двойно учителските заплати", попита Борисов. Бюджетът сега отново е с излишък, подчерта той.

Аз съм съгласен да има анкетни комисии за хората с апартаментите, каза премиерът. На г-жа Цачева дори не позволих да се върне като депутат в НС, защото си е избрала апартамент на изкоп. Към моите хора съм изключително строг, заяви той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:14 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 8 rate down comment 0
khao
преди 5 години
На г-жа Цачева дори не позволих да се върне като депутат в НС----да припомня... г-сжа цачева НЕ беше избрана за депутат и няма как да се върне в НС ... тииикво !!!https://plevenzapleven.bg/blog/2017/04/01/цик-обяви-официално-новите-депутати-е-149421/верно че московски освободи място, но то е заето от следващия и ако цецка го беше изгонила зада се настани ...щеше да е още по мега гига нагло, НЕизбрана в парламента....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 0
khao
преди 5 години
наглец, а имаше макар и малък шанс да затриете дпс и нещата да тръгнат към добре, но уви сключихте сделка с тях...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 18 rate down comment 1
Tobywolf
преди 5 години
Искате от човек, патологичен и осъден лъжец, да ви разясни защо лъже?Това е оксиморон!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 26 rate down comment 0
lyusien
преди 5 години
Да види фактите и тогава да говори бившия комунист Б Б От 2009 до сега няма нито един осъден висш политик магистрат министър и кмет на голям град за корупция Няма Когато всички съседни страни от Югоизточна Европа имат осъдени министри мин председатели политици във висшите етажи на властта В Турция Гърция Румъния Словакия Словения Хърватска Навсякъде Само България е един остров непрояден от корупция Всички политици и министри са едни много честни и почтени хора и корупцията е нещо непознато у тях Mother F.......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 25 rate down comment 1
majnata
преди 5 години
Корупцията е кръвоносната система на партията-държава !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 21 rate down comment 1
Pyramid
преди 5 години
Ще се радвам премиерът да разясни защо едно от прозвищата, които носи, е Боко Истината.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още