IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

София се изкачва в световен индекс на цените на жилищата, но ръстът им се забавя

Столицата заема 30-о място сред 150 града в класацията на консултантската компания Knight Frank

17:40 | 10.04.19 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

София е на 30-о място сред 150 града в индекса Global Residential Index на Knight Frank за цените на жилищата през четвъртото тримесечие на 2018 г.

През последните три месеца на миналата година цените в българската столица са нараснали със 7% на годишна основа, показват данните на консултантската компания. Същото повишение е отчетено и в Единбург и Франкфурт, а непосредствено преди София е Берлин с ръст на цените на жилищата от 7,4%.

Българската столица се изкачва с две позиции в индекса на Knight Frank спрямо третото тримесечие на миналата година, въпреки че тогава е отчетен по-висок ръст на цените на жилищата от 8,3% на годишна основа.

В индекса на консултантската компания по страни България беше поставена на 20-о място с повишение от 6,3% на годишна основа през четвъртото тримесечие.

Будапеща е градът с най-силен ръст на цените на жилищата в света в края на миналата година с повишение от почти 23% на годишна основа. Унгарската столица е в топ десет на индекса през последните пет последователни тримесечия. В топ три попадат още китайският град Сиан с ръст на цените от 22,4% и Ротердам с повишение от 15,7%.

Като цяло обаче забавянето в глобален план продължава. В около 79% от градовете цените са се повишили през 2018 г., което е спад спрямо 87% през 2017 г. Индексът е отбелязал общ ръст от 4,3% през последното тримесечие на миналата година спрямо 4,5% в предходното тримесечие.

В топ десет през последните три месеца на миналата година попадат само азиатски и европейски градове. След Ротердам се нареждат Порто (15,6%), Ахмедабад (15,4%), Циндао (13,2%), Амстердам (13,1%), Загреб (11,8%), Утрехт (11,6%) и Чунцин (11,6%).

В Азия Хонконг губи 36 позиции за три месеца и заема 43-о място в класацията, която някога оглавяваше. Несигурността около жилищните инициативи на правителството, спадът с 14% на фондовия пазар през 2018 г. и повишаването на основната лихва през септември 2018 г. задушават търсенето, отбелязва Knight Frank.

Ключовите градове в Латинска Америка се изкачват в подреждането, като Богота, Сантяго, Мексико Сити и Лима отбелязват ръст от над 6% в контраст с година по-рано, когато три от четирите града регистрираха годишно покачване под 3%.

Големи градове в света като Лондон, Дубай, Сидни, Москва, Оукланд и Женева отбелязаха спад на цените на обикновените жилища през 2018 г., но за сметка на това луксозният сегмент се представя добре.

Най-слабият  жилищен пазар през последното тримесечие на 2018 г. е бил Торино със спад на цените на жилищата от 13,2%. Следват Сидни и Стокхолм с понижение от съответно 7,8% и 7,1%.

Knight Frank прогнозира, че индексът ще запише още по-слабо представяне през 2019 г. на фона на геополитическите проблеми в света и наближаването на края на ерата на евтиното финансиране. Но решението на Федералния резерв в САЩ да направи пауза в повишаването на лихвите през 2019 г. може да смекчи удара за редица нововъзникващи пазари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:05 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 2
red6
преди 4 години
Заради такива имбаци като теб, цените в София са на половина на Берлин. Даже и по-високи са от 1/2 на Берлин. Само дето там има реално работеща икономика и всякакви социални структури, и истински недостиг на жилища. А тук 1/3 празни, другите наблъскани като скариди в панелки или кутийки ново строителство в "престижни юни квартали" с 1 дърво и нула градини и училища за целия квартал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 12
хамстер
преди 4 години
санди, колко ти е наема?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 14
пасъм
преди 4 години
А помните ли няколкото кризи, когато парите се стопиха като лански сняг, а пясъчко ? При НАС парите изчезват по-често и по-сериозно, отколкото пада цената на имотите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 28 rate down comment 6
Sandy
преди 4 години
Как ще го преживеят софиянци, а и не само те, но и от останалите големи градове, след като през следващите няколко години, ще трябва да изтрият едни 40 - 50% от вложените си в имот пари? При предния спукан имотен балон през 2007-*** изключително много хора не можаха да преживеят загубите и се поболяха, други получиха инфаркт и умряха, трети се самоубиха, а на тези, които банките иззеха имотите и ги изкараха на улицата бяха с хиляди. Сега няма да е по различно, дори в по червено ще е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 24 rate down comment 7
ABBA
преди 4 години
София се изкачва в световен индекс на цените на жилищата, но ръстът им се забавя Чобалигова, нещо за индексите на българските села ще напишем ли?Или не е политкоректно?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още