IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България иска да подпише договора за F-16 до края на юли

Първият изтребител за българските военновъздушни сили може да бъде доставен през 2022 г.

15:40 | 11.04.19 г. 35
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Lockheed Martin</em></p>

Снимка: Lockheed Martin

България ще проведе преговори за индустриално партньорство с мениджмънта на американския производител на бойни самолети Lockheed Martin на 15 и 16 април. Страната ще се опита да финализира проектодоговора за доставката на изтребителите F-16 Блок 72 във Вашингтон между 7-и и 10-и май. Целта е окончателният договор да бъде подписан до края на юли – преди лятната ваканция на парламента, предава Bloomberg, позовавайки се на изказване на заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов по време на конференция.

Също днес стана ясно, че първите самолети за България може да бъдат доставени преди началото на 2023 г.

„Самолетите за Бахрейн, Словакия и България ще бъдат сред първите, които ще бъдат построени в новото съоръжение в Грийнвил. Ако приемем, че договорът бъде подписан това лято, планираме да започнем обучението на българските пилоти и наземен персонал в САЩ не по-късно от 2021 г. и ще доставим първия български F-16 преди началото на 2023 г.”, заяви днес Джим Робинсън, директор Международно бизнес развитие за F-16 в американския концерн. 

Като част от ангажимента си да подкрепя придобиването на Ф-16 от България, Lockheed Martin ще отвори база за поддръжка, частичен и цялостен ремонт (MRO facility) в страната. Това означава, че българските самолети ще могат да бъдат поддържани в България от местни инженери и техници през цялата продължителност на своите 12 000 часа летателни часа живот.  Освен това компанията обсъжда редица други възможности за партньорство с българската индустрия и евентуалното участие на местните академични институции в програми за научноизследователска и развойна дейност, стана ясно още днес.

Припомняме, че в началото на годината депутатите гласуваха мандат за правителството да започне преговори със САЩ за закупуване на нови самолети F-16 за Военновъздушните сили. С решението си парламентът даде правото на кабинета да допусне ”отклонения” от заложените в конкурса изисквания. На практика това може да е всеки един от спорните параметри - цена, срок на доставка, начин на плащане. Възможно е да се стигне освен до увеличаване на цената и до варианта първите изтребители да бъдат доставени по-късно от 2 години след подписването на договора, каквото беше досегашното изискване. Освен това при преговорите е възможно да се търси и нова схема за изплащането им. България настоява това да стане разсрочено през следващите 10 години, но е възможно при санкция от финансовото министерство те да бъдат изплатени за по-кратък период.

Първоначалната оферта на САЩ за нови изтребители F-16 надвишава тавана на бюджета от 1,8 млрд. лева с ДДС, но властта очаква да се стигне до компромисен вариант, каквито ангажименти поеха официални американски представители.

Основният конкурент на САЩ за поръчката - Швеция и SAAB - остана разочарован от българското решение и обяви, че американското предложение не отговоря на българските изисквания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

35
rate up comment 2 rate down comment 1
khao
преди 5 години
сам си вади изводите ... нормалните хора се измориха да спорят с хора като вас! изпреварват те, кокото ладата изпреварва мерцедеса във Ф1.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 0 rate down comment 5
Pyramid
преди 5 години
...всъщност, малко по-иначе било. Злите рашки сибиряци, тръгват да изпреварват. Нищо, че са у санкции. Санкциите могат да поспрат -само донякъде - вноса на технологии и оборудване. Вътрешните НИРД не могат спря, а кучето е зарито именно там. И излиза, омега-стратегия: нарушаване на баланса /застоя/ нес купуване, ами...сещаме се. Прочее, норвежците можеше също дацсе качат на носителя, ама проспаха будилнико. Пък и не могат си удвои изввкаемите залежи, щото на дъното...тиня. и те така.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 0 rate down comment 6
Pyramid
преди 5 години
Хубави минуси. Който не знае фактите, гледам, активно трупа точки пред началството....Или 'рупа плочки, по избор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 0 rate down comment 10
Pyramid
преди 5 години
Statoil В МОМЕНТА се е засилил със седеммилни крачки да изостава от НОВАТЭК в технологиите. И ми цвъркат за арктическо присъствие викингите. Може. Някъде в края, за Бог да прости.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 3 rate down comment 0
zelka007
преди 5 години
мдаа ... ха ха . поприпомних си го ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 7 rate down comment 1
khao
преди 5 години
всъщност историята е класическа за комунизма... работил е в нещо като техния БАН и по цял ден нищо не са правили и той напрвил тетриса зада цъка той и колегата му през работно време, обаче малко след това изчезнал две седмици в отпуска... и като се върнал, целия институт са е цъкали вече :))) и така става популярна, после един американец е купува и продава на нинтендо. след падането на комумизма, създателя отива да работи при американеца и так до ден днешен. създателя и като всеки друг интелигентен руснак е избягал от ***...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 5 rate down comment 2
zelka007
преди 5 години
и викаш шейховете нема да купуват този звер , а ще се фърлят на ауруса , а ?https://***.youtube.com/watch?v=bIJzaudp4h4
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 6 rate down comment 3
zelka007
преди 5 години
ха ха ... така е . някога гледах едно филмче , с един руснак дето е участвал активно в разработката на играта . обясняваше принципите на игровата логика , и защо толкова успешна се получила и как са успели да не я патентоват и затова е получила толкова голяма популярност ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 7 rate down comment 3
khao
преди 5 години
последното изобретение дето са направили и е безаналогово :))) и което целия свят уважава е ... тетрис !уникална игричка!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 8 rate down comment 3
zelka007
преди 5 години
шшттт за АУРУС , тихо ... да не чуе някой от анти руснаците , че ще те разнасят после ...Франц Герхард Хилгерд - главният изпълнителен директор на марката е работил дълги години в борда на директорите на даймлер , ама това само аз и ти го знаеме и няма да казваме на другите че "отечественная" я води немец , дето паднаха втората световна от нас ...скоростна кутия - 9 степенна , наша разработка , ама като я отвориш аналог на мерцедесовата дето е по s-класите ... data ти го писал ама може да не знаеш откъде идва ...окачване , тука не са се мъчили много да разработват - директно от бмв 7цадвигател порше , тука са си го написали официално , не че ще сринат имиджа на порше , а по-скоро да се възползват от него ... ти колко фирми по света мислиш че правят V8 и V12 с 2 или 4 турбокомпресора ?та тъй с ауруса ... всичко е по лиценз или внос , а само ламарината е "отечественная" ... ама няма да гледаме две снимки една до друга на аурус и ролс фантом , че и там ще възникнат въпроси :))) ... самите руснаци казват , че от 147 доставчици на основни компоненти - 74 са руски ... сам смятай , не ми се рови за подробности ...и пак , не ме разбирай погрешно , евала че се борят да сглобяват нещо , но не вярвай толкова на руската пропаганда ... истината е някъде там . и стискай палци германци и французи да му се опъват на рижия китеник , че да върви търговийката ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още