IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-богатият човек в Европа е спечелил 19 млрд. долара от началото на годината

LVHM надмина очакванията за продажбите си въпреки забавянето в Китай

21:22 | 11.04.19 г. 2
<p>
	Бернар Арно.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Бернар Арно. Снимка: Ройтерс

Най-богатият човек в Европа Бернар Арно стана още по-богат, след като цената на акциите на LVMH достигна рекордно равнище благодарение на по-добрите от очакванията продажби на чанти и кожени изделия на Louis Vuitton, съобщава Bloomberg.

Французинът, чието богатство е нараснало с над 19 млрд. долара през 2019 г., е рамо до рамо с Бил Гейтс и Уорън Бъфет в Индекса на милиардерите на Bloomberg с нетно състояние от над 87 млрд. долара.

Книжата на LVMH поскъпнаха с 4% в четвъртък до 342,80 евро, което е най-високото ниво от листването на компанията на борсата през октомври 1989 г. Така пазарната стойност на компанията достигна близо 200 млрд. долара. Данните за продажбите на луксозния конгломерат през първото тримесечие показаха, че стратегията му да наема нови таланти в дизайна като Върджил Абло е съживила интереса към най-големите му брандове. След края на борсовата сесия поскъпването на акциите достигна 4,6%.

Арно постепенно се изкачва в класациите на милиардерите в Европа, като изпревари основателя на Inditex Амансио Ортега и Франсоаз Бетанкур Майерс, най-богатата жена в света. Неготово състояние отново изпревари това на председателя на Berkshire Hathaway Уорън Бъфет.

Възходът на Арно продължава тенденцията най-богатите хора в Европа да идват от секторите на луксозните и потребителските стоки. Сред най-заможните хора на Стария континент и наследници на компании са представители на Chanel, производителят на Nutella, Ferrero, и EssilorLuxottica, собственик на бранда Ray-Ban.

Продажбите на LVMH надминаха очакванията на анализаторите през първото тримесечие. Ключовото подразделение за мода и кожени изделия, където добрите новини често водят до поскъпване на акциите в цялата модна индустрия, отбеляза ръст от 15%.

Луксозната индустрия навлезе в третата си година на бърз растеж благодарение на представителите на Поколението Y и Z. Добрите резултати са стимулирани от Китай, където растящите продажби на луксозни модни марки устояват на забавянето на икономиката, което намали приходите на някои автомобилни производители и на Apple.

Трансформацията на LVMH беше съсредоточена около мъжката мода, като Абло, който стана известен като дългогодишен творчески консултант на рапъра Кайние Уест, пое ръководството на подразделението за мъжка мода на Louis Vuitton миналата година. В Christian Dior дизайнерът Ким Джоунс създаде нови модели маратонки и приспособи известната линия Saddlebag на марката към линията за мъже. Компанията съобщи, че марката за кожени изделия и чанти Fendi, производителят на обувки Berluti, който също смени дизайнера си, и Loro Piana също са подкрепили растежа на подразделението за мода.

Равнището на растеж в модата и кожените изделия „трябва да е достатъчно за задържане на възходящата инерция на акциите“, казва Роджерио Фуджимори, анализатор в RBC Capital Markets.

Общите продажби на LVMH през първото тримесечие са нараснали с 11% на годишна база до 12,5 млрд. евро (14,1 млрд. долара), съобщи базираната в Париж компания след края на борсовата търговия в Европа. Компанията, която е най-голямата във Франция по пазарна оценка, обеща да „засили“ лидерската си позиция на луксозния пазар тази година.

Подразделението за часовници и бижута на LVMH е отбелязало най-бавен растеж. Това е знак, че луксозните часовници все още не могат да осъществят завръщането си в света на смартфоните, където марките са изправени и пред нарастваща конкуренция от препродавачи в интернет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 11 rate down comment 9
ABBA
преди 4 години
Ти да видиш пропаганда!Хем в европа, хем долари печели!Еферим, машаала, бравос!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 9
majnata
преди 4 години
да си ги носи на оня свят ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още