IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Безос се заяде с eBay и Walmart?

И двата конкурента отвърнаха бързо на удара на Amazon в Twitter

10:48 | 12.04.19 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Акциите на американския онлайн търговец на дребно eBay поевтиняха с близо 5 на сто в четвъртък, след като главният изпълнителен директор на Amazon Джеф Безос нападна конкурента си в електронната търговия в годишното си писмо до акционерите.

В писмото Безос сравнява ръста в мърчандайз продажби на продавачи от трета страна между Amazon и eBay от 1999 до 2018 г. Сравнението му показва, че Amazon ясно надминава конкурента си.

„Продажбите на трети страни са нараснали от 0,1 млрд. долара до 160 млрд. долара - годишен ръст от 52%. За да предостави външен бенчмарк, Безос пояснява, че брутните продажби на eBay за този период са нараснали със ставка от 20%, от 2,8 млрд. долара до 95 млрд. долара.

Безос цитира Fulfillment by Amazon и членството чрез Prime като двата „най-продавани инструмента“ на компанията, осигуряващи превъзходството на Amazon с продавачи от трети страни над конкурентите като eBay.

„Ние инвестирахме и в двете програми със значителен финансов риск и след много вътрешнофирмени дебати“, пояснява Безос в писмото. „Не можехме да предвидим със сигурност как ще изглеждат тези програми, да не говорим за това дали ще успеят, но те бяха създадени с интуиция и сърце и захранени с оптимизъм".

В отговор главният изпълнителен директор на eBay Девин Уениг посегна към Twitter, за да защити компанията.

„Аз ще посветя писмото си на клиентите, целта и стратегията. Ние не се конкурираме с нашите продавачи. Ние не свързваме безкрайни услуги, за да създадем бариери пред конкуренцията", написа той.

Безос също така призова конкурентните търговци на дребно да отговарят на минималната заплата на Amazon от 15 долара на час. Безос не изброява конкурентите си по име, но писмото му предизвика отговор от страна на изпълнителния вицепрезидент на Walmart по корпоративните въпроси Дан Бартлет, който призова Amazon да плаща по-високи данъци.

„Днес отправям предизвикателства към нашите най-големи конкуренти в търговията на дребно (вие знаете кои сте!), да се напаснат към нашите обезщетения за служителите и нашата минимална заплата от 15 долара", заяви предприемачът милиардер в писмото си до акционерите.

„Направете го! Още по-добре, стигнете до 16 долара и ни отправете предизвикателство“. Онлайн търговецът на дребно повиши минималната заплата до 15 долара на час за служителите на САЩ от ноември, като се поддаде на критиките за лошото заплащане и условията на труд в компанията.

Някои критици поясняват, че увеличението е недостатъчно и отбелязват, че Amazon е платила нулев федерален корпоративен данък на САЩ при печалба от над 11 млрд. долара през 2018 г. и е получила данъчни отстъпки от федералното правителство за 129 млн. долара.

Изпълнителният вицепрезидент на Walmart по корпоративните въпроси Дан Бартлет, отговори на Безос, като написа „Хей, конкуренти от търговията на дребно (знаете кои сте)! Какво ще кажете да си платите данъците си?“

Walmart, която повиши минималната заплата на два пъти от 2015 г. насам, плаща възнаграждение от 11 долара на час. Главният изпълнителен директор Дъг МакМилън заяви, че средната почасова заплата в Walmart в САЩ е 17,50 долара, включително бонуси, базирани на производителността на магазините, и без здравните добавки. Двамата търговци на дребно, които са ожесточени съперници, рядко се нападат публично един друг.

Повишаването на заплатите в Amazon се случва на фона на най-ниската за последните две десетилетия американска безработица, докато търговците на дребно и спедиторите се надпреварваха за стотици хиляди служители за важния празничен сезон.

В писмото си Безос заяви, че повишаването на заплатите е донесло ползи за повече от 250 000 служители на Amazon и над 100 000 временни служители, които са работили през последния ваканционен сезон в поделенията на Amazon в САЩ.

Продажбите на трети страни през 2018 г. представляват 58% от общите приходи на Amazon спрямо 56% през 2017 г., пояснява Безос.

Amazon заяви още, че плаща всички необходими данъци във всяка страна, в която работи, включително 2,6 млрд. долара корпоративен данък при общи данъчни разходи в размер на 3,4 млрд. долара за последните три години.

„Корпоративният данък се основава на печалби, а не на приходи, а печалбите ни остават скромни, като се има предвид, че търговията на дребно е силно конкурентен бизнес с ниски маржове”, става ясно от изявление на Amazon.

Цялото писмо на Безос четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 9
Sakamano
преди 4 години
Който е несъгласен - напуска и си намира по-добра работа. Остават съгласните и тези на които повече пари няма кой да им даде.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 3
v_tin
преди 4 години
Той добре пише писма, но защо не попита служителите си дали са съгласни с това нарастване и колко получават. За мошенниците от уолмарт и макдоналдс които плащат минималното определено от закона, по добре да не говорим
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
michaelis12
преди 4 години
на плехара да не му хакнат "саудитците" пак телефона ? Ей ги поръчителите кои са, просто са му напомнили кой е и къде се намира .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 2
Whitestar
преди 4 години
Въпреки големите печалби, все още AMAZON не предлага безплатни обяви, за разлика от e-bay! Това е изтърван сегмент от глобалната онлайн търговия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още