IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британският финтех стартъп Revolut започва официално дейност в България

До края на 2019 г. компанията иска да увеличи броя на българските си клиенти от сегашните 30 000 до поне 100 000

10:12 | 15.04.19 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Revolut&nbsp;</em></p>

Снимка: Revolut 

Водещият британски финтех стартъп Revolut започва официално дейността си в България, поставяйки основите за критична промяна на местния банков сектор. 

Създаден през 2015 г., стартъпът се разраства бързо, за да достигне статут на еднорог със стойност от 1,7 млрд. долара. Компанията вече има почти 30 000 потребители в България, като всеки ден се регистрират над 100 нови. В страната Revolut е представен от местен PR мениджър, а екипът ще се разраства през следващите месеци, за да покрие бизнес нуждите на бързоразвиващата се компания.

Към момента фокусът на компанията за България е за агресивно навлизане на пазара. Екипът ще се разраства пропорционално с това и нуждите, породени от него, поясни пред Investor.bg Едуард Цветанов, PR мениджър за страната. 

"Като изключим екипите в централата и Полша (там имаме customer support), по отделните държави функциите на представителите са в сферата на ПР, маркетинг, развитие на бизнеса, както и Head of Growth. Трудно е да кажем дали всички тези позиции ще бъдат запълнени тук", каза още Цветанов. 

„България е атрактивен пазар за нас, тъй като се превръща в регионален финтех център, но въпреки това клиентите на местни банки продължават да плащат високи такси за ежедневни услуги като кеш тегления и скъпи банкови преводи, които отнемат ненужно време. Присъствието ни в България ще запълни липсващото между съвременните нужди на клиента и решенията, които финтех секторът предлага“, казва Ник Сторонски, основател и главен изпълнителен директор на Revolut.
 
Целта  за 2019 г. на компанията е да достигне 100 000 потребители в България, каза още за Investor.bg Цветанов. За сравнение: в момента компанията има 30 000 потребители в страната ни. 
 
 
"По-дългосрочната е да не спрем, докато не станем финансовата услуга, предпочитана от повечето българи", добавя PR мениджърът.

Българските потребители вече могат да ползват Revolut и на български език, като същевременно могат и да откриват сметки в лева. През следващите няколко месеца компанията ще представи допълнителни услуги, включително и платформа за търговия с акции без комисионна. 

Revolut получи одобрение на заявлението си за европейски банков лиценз през декември 2018 г. и оттогава се фокусира върху укрепването на позициите си на континента, като успоредно с това демонстрира агресивно разширяване из целия свят.

„Докато традиционните банки са по-фокусирани върху промотирането на симпатични обещания, ние премахваме такси за нашите клиенти и подобряваме ежедневното потребителско изживяване в приложението, за да дадем пълноценен контрол върху личните финанси. С Revolut получаваш незабавни нотификации за плащанията си, различни инструменти за бюджетиране, с които пестиш пари, както и най-съвременни мерки за сигурност, които ти позволяват да блокираш и отблокираш картата си по всяко време, навсякъде по света, без да се налага да чакаш на опашка в банката или да губиш време в ненужна документация“, пояснява Сторонски.

Потребителите могат да отворят сметка чрез приложението за по-малко от минута. Revolut позволява на клиентите си да плащат без такси в чужбина в 150 валути, да държат и обменят 29 валути, както и да правят безплатни местни и международни парични преводи, което значително ще облекчи финансовия живот на хората с роднини в чужбина. Друга функция на приложението е, че то работи и с криптовалути и е обединило усилията си с редица водещи борси, за да предложи възможно най-добрите цени.

Revolut е създаден като дигитална алтернатива на големите банки през юли 2015 г. от бившите инвестиционни банкери Ник Сторонски и Влад Яценко, работили в Credit Suisse и Deutsche Bank. Първоначално компанията привлича клиенти, като им позволява да харчат и да превеждат пари в чужбина на междубанковия обменен курс. Оттогава компанията е привлякла над 4,5 милиона клиенти в Европа със своите възможности за следене на разходите, инструменти за бюджетиране, спестявания и обмен на криптовалути.

Към днешна дата Revolut е събрал приблизително 340 млн. долара инвестиции от известни фирми за рисков капитал, включително Index Ventures, Ribbit Capital, Balderton Capital и DST Global. Бързоразвиващият се финтех в момента отваря над 12 000 нови текущи сметки всеки ден и обработва обем от над 5,5 млрд. долара всеки месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 2
michaelis12
преди 4 години
Тиквесторо само да отметна, че тоя дет са го сложили там не е никакъв "Ник" а се казва Николай Николаевич Сторонский от Масква Рассия .... споко ве тва нема да намали репутацията на Револута кат каете че тоя от Москалите и Путлеристите ..... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
michaelis12
преди 4 години
мда аз бая човеци зарибих за Револута, да супер яко е с ниски такси ала бала, никва база за сравнение с българските шушшляци ... НО това е и захарчето за безкешовото разплащане пичое ... дет вика Жеката ..." - Абе тия всичките ти дават преводи, тегления ааа къде можеш да вкараш кеш в тех .... ?? " Ем никъде ...... треа се проследява кое от къде идва и закъде отива, за какво се харчи, то са анализи за бюджета на картата, та мейли с цифрата за всеки превод, тва се праща у централата пичое нема лабаво ..... С тях добре ама дан се осланяме прекалено на тия, че дан земат да дръпнат хартиите или жълтиците, че ше го загазиме тогаа доста .... Личен пример с Monese как ако нещо се забрани кат Forex, Crypto не може да се плаща, просто картата отказва и точка .... така в бъдеще могат да бъдат контролирани ората, стоп за нещо си и духхайте колективно .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още