IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новата система за събиране на глоби в Турция блокира български камиони*

Шофьорите не могат да напуснат страната при неплатени такси

13:41 | 15.04.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: АПИ</em></p>

Снимка: АПИ

Стотици камиони са задържани на границата с Турция и не могат да влязат в България. Преди няколко дни турските власти въведоха нова система за събиране на неплатени глоби и тол такси на граничните пунктове от шофьорите, съобщи БНТ.

Шофьорите, които нямат пари, оставят камионите на наказателен паркинг и тръгват пеша. И днес много водачи чакат на граничния пункт „Капъкуле", за да им занесат пари. 

Генералното консулство на България в Одрин все още не е получавало оплаквания, но е готово да съдейства, информират от Министерството на външните работи. На българска територия опашки няма, според „Гранична полиция". 

Новата система има проблем, каза пред БНР директорът на Съюза на международните превозвачи Йордан Арабаджиев.

„Налице са много случаи, при които в сайта фигурира сума - да речем от 50 или 100 лири, а когато шофьорът отиде да плати глобата, му се казват съвсем други цифри – 2000-3000 лири. За да премине един шофьор, трябва да плати глобата“, обясни той.

Арабаджиев е разговарял с турската асоциация на превозвачите. Оттам заявили, че проблемът е в интегрирането на системата - пътните такси се събират от други органи, а сега са прехвърлени към Министерство на търговията и митниците.

От Съюза на международните превозвачи призовават шофьорите да пазят всички документи, за да може да се подаде обжалване, както и да сезират консулството ни в Одрин.

„Ще търсим съдействие както от министъра на транспорта, така и от министъра на икономиката. Считаме, че и по дипломатически път трябва да се сезират турските митници“, допълни Арабаджиев.

Междувременно транспортният министър Росен Желязков се срещна с посланика на Турция у нас д-р Хасан Улусой. Дипломатът информира, че системата за плащане на глоби на ГКПП работи от 11 април 2019 г. Размерът на незаплатени тол такси или глоби може да се оспорва, но според турското законодателство първо е необходимо да се заплати определеният размер, след което може да се обжалва, информира транспортното министерство.

Хасан Улусой категорично отрече пътни превозни средства да са задържани преднамерено. Той увери, че нововъдената система важи за всички – както за турски, така и за международните превозвачи, опериращи на територията на Турция.

*Новината е допълнена в 14:45 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:16 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 16 rate down comment 2
ert
преди 4 години
Системата на Турция за събиране на глобите на нарушителите си работи отлично, дори можем да я вземем за пример. Дано някой ден и у нас да се въведе подобна система, или както се казва как ще ги стигнем турците ...Време беше да започнат да стрижат нашите тарикати, интересно защо на границата са спрени основно български коли. Сигурно ще да е защото нашенците са най-възпитани и спазващи правилата, ама по гербистки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още