IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Три хиляди ученици са обхванати в дуална форма на обучение

През идните 10-15 години ще има недостиг на специалисти във всички сфери, заяви Красимир Вълчев

14:53 | 15.04.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Професионална гимназия по транспорт и енергетика &quot;Хенри Форд&quot; - София</em></p>

Снимка: Професионална гимназия по транспорт и енергетика "Хенри Форд" - София

Три хиляди ученици вече са обхванати в дуална форма на обучение у нас, докато през първата година от въвеждането й броят на децата е бил под 300. Това коментира в Русе министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, предаде БТА.

Той даде добра оценка на развитието на дуалното обучение в България. По думите му в бъдеще то ще се разширява.
Вълчев каза, че дуалната форма на обучение е трябвало да бъде въведена много по-рано. Според него тя е много подходяща за децата, полезна е и за компаниите, които отрано да привлекат ученици да работят при тях. Все повече били фирмите, които инвестират, добавят стойност. 

"Полезно е да възвърнем и част от позагубената репутация на професионалното образование, което претърпя криза в последните 20 години. През идните 10-15 години ще има недостиг на специалисти във всички сфери", каза Вълчев.

"Апелирам повече деца, и то добрите ученици, да се включат в педагогическа професия. Най-добрите образователни системи са тези, където най-добрите ученици стават учители", заяви министърът.

По думите му много професии ще бъдат заменени след повече от 20 години от изкуствен интелект, но не и учителите, тъй като това е професия на бъдещето.

Вълчев коментира още, че делегираните бюджети не са основната причина за понижение на качеството на образованието у нас. Имало и други фактори. Например, през годините се е повишил броят на проблемните деца. Ако преди 20-30 години те са били около 10 процента, сега са повече от 20 на сто.

Той коментира още, че за част от родителите образованието не е ценност - това лесно се възпроизвеждало и от поколение в поколение. Единственият начин да бъде прекъснато е с повече съвместни усилия от страна на институциите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още