IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Десислава Иванчева бе осъдена на 20 години затвор на първа инстанция

Присъдата на Специализирания съд не е окончателна и може да бъде обжалвана

17:04 | 15.04.19 г. 18
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимки: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимки: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Бившият кмет на столичния район "Младост" Десислава Иванчева беше призната за виновна на първа инстанция и осъдена на 20 години затвор, 10 хил. лева глоба, конфискация на част от имуществото и забрана да заема публична ръководна длъжност за срок от 20 години, предаде БТА.

За заместничката ѝ Биляна Петрова присъдата е 15 години затвор, 15 хил. лева глоба, забрана за 15 години да заема публична длъжност и конфискация на имущество. Петко Дюлгеров, обвинен като посредник за подкупа, е осъден на 12 години затвор, 12 хил. лева глоба и конфискация на имущество.

Председателят на Специализирания наказателен съд Иво Хинов произнесе решението на съда, след като изслуша финалните пледоарии по делото, които приключиха вчера. Решението на съда не е окончателно и може да бъде обжалвано.

Investor.bg припомня, че в неделя прокуратурата поиска ефективни присъди и наказания между 10 и 30 г. затвор, както и конфискация на цялото имущество за отстранения кмет на "Младост" Десислава Иванчева, бившата ѝ заместничка Биляна Петрова и Петко Дюлгеров.

Според обвинението Десислава Иванчева е поискала 500 хил. евро от инвеститора Александър Ваклин за придвижване на забавени негови преписки в общината. За една конкретна преписка Ваклин е дал на Петко Дюлгеров 70 хил. евро, от които той трябвало да вземе своя дял и да предаде останалите на Иванчева. На 17 април миналата година Дюлгеров беше задържан с 14 хил. евро. Същия ден при зрелищна акция пред Министерството на спорта в София бяха арестувани Иванчева и Петрова, като в колата, с която се движеха, бяха открити останалите пари.

От прокуратурата са категорични, че по безспорен начин е доказано обвинението срещу Иванчева, Петрова и Дюлгеров. Тримата представители на държавното обвинение се обосноваха със свидетелски показания, следите от белязаните пари и документи. В обвиненията се твърди, че за да придвижи преписките, Иванчева искала дарения за детски площадки, за озеленяване на градинки, поставяне на пейки. Петко Дюлгеров бил водил няколко разговора с Александър Ваклин, твърдят от прокуратурата. Възползвайки се от правото си на обяснения, той обаче се отрече от първоначалните си показания и заяви, че е говорил под натиск.

Като доказателство за извършено престъпление от държавното обвинение посочват белязаните пари, за които прокуратурата твърди, че следи от веществото има не само по ръцете на Десислава Иванчева, но и на много места в автомобила, защото Биляна Петрова "светнала" по деколтето и двете ръце. Според прокуратурата случаят е особено тежък, защото е свързан със злоупотреба със служебно положение.


Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

18
rate up comment 0 rate down comment 0
fnif
преди 4 години
Какво чудно има?? Нали правораздавателните органи трябва да работят нещо, за да си оправдаят заплатите! Хващат те. Набеждават те в извършването на някакво престъпление. И те осъждат според това, което пише в Наказателния Кодекс че е присъдата за такова престъпление. Пък дали си наистина виновен - това е друга тема! И изобщо няма значение! Важното е, че съдът работи и си върши работата според Закона! Оправдава си заплатата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 6 rate down comment 4
khao
преди 4 години
не значи, но тук постановката е очеизвадна, та незнам кво се оплакваш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 6 rate down comment 1
Спящият бик
преди 4 години
Какво друго може да се очаква от съд, който се нарича "наказателен", т.е. по презумпция е такъв!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 9 rate down comment 10
Sakamano
преди 4 години
Ако не е замесен ГЕРБ, значи корупция няма, така ли? Щом смятате, че изложените от вас аргументи оправдават морално действията на Иванчева и тя трябва да бъде освободена, обърнете се към Президента, който може да реши дали да приложи конституционните си правомощия. Аз лично не одобрявам корупцията, без никакви условности.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 11 rate down comment 16
kane
преди 4 години
Трябва много присъди за корупция да има и то бързи. Да се знае че това е престъпление! За да не съчувстват гражданите на престъпниците! Но гражданина толкова е нагазил в.... Мръсната вода и то за толкова дълго, че вече е забравил кое е правилно и кое не е. Ценностите са на изчезване. Успех
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 29 rate down comment 11
serafima
преди 4 години
Цитирам:БАЙ *** Относно "красноречието" на сегашния съд: Йончева с обвинение, Иванчева с обвинение ! Московски уби дете - невинен , Горанов - невинен , Цветанов ни донесе ШЕСТ присъди от ЕС , Борисов ни донесе ДВЕ присъди от ЕС , Интерпол СВАЛИ бюлетина поискан от наш съд срещу две лица за КТБ ..... ОЩЕ КРАСНОРЕЧИВИ Л***ЙН@ ЗАБЪРКАНИ ОТ СЪДА НИ ! Как не: Гаврата с Иванчева ще излезе през носа на цацаратурата! *** се до ушите... посегнаха и на съдията, определил домашен арест за Иванчева - това няма да им се размине и много добре го знаят! А, че Иванчева е невинна, е ясно даже и на кучетата в страната, които получават повече права и внимание от двете сготвени жени, позволили си да пресекат корупцията в Младост.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 24 rate down comment 7
serafima
преди 4 години
Да, всички знаем, че Йорданка Фандъкова не е това, което изглежда. Тя е КРАДЛАТА НА БОКО за София, както Николов е за Бургас, Портних за Варна, Иван Тотев за Пловдив и т.н....за всички герберунгерски крадци, пардон кметове!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 34 rate down comment 7
serafima
преди 4 години
Убиец на дете Московски се назначава за вицепрезидент на Черноморска банка и срещу него няма наказателно производство, само защото е функционер на ГЕРБ. За дребен кмет като Иванчева, само защото е издухала на избори представителя на ГЕРБ, се води наказателна репресия от цялата държавна машина. Не мислете, че това дело е срещу Иванчева. Това дело е срещу Народа на България със ясния знак на мутро-комунистите от ГЕРБ - "Това очаква всеки изправил се срещу нас. Мислете му".Да намирате разлика от преди 30 години? Спете, спете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 37 rate down comment 6
Императорът
преди 4 години
А същевременно *** ги пускат да си ходят по живо по здраво, дори когато убиват хора !!! Тая женица от началото я водеха в окови, все едно е д-р Лектър. Разбира се, ако утре осъди България, ще плащаме ние, а мpъсните садии ще се измъкнат безнаказано !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 30 rate down comment 10
evtimvz
преди 4 години
От това, което се дава като информация, от изказванията на прокурорите, от действията на следствието и от поведението на специализирания съд, не могат да ме убедят дори малко, че тези двете са виновни. За Дюлгеров мога да приема, че е виновен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още