IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Процесът в Гърция за т.нар. "черни каси" на Siemens навлезе във финалната си фаза

Германската компания е обвинена, че е давала подкупи на различни гръцки отговорни представители, за да получи голяма поръчка в края на 90-те години

19:57 | 15.04.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Процесът за т.нар. "черни каси" на Siemens - една от най-големите афери за корупция в Гърция, навлезе днес във финалната си фаза с обвинителната реч на прокуратурата, която оцени на 69 милиона евро щетите за гръцката държава, предаде АФП, цитиран от БТА.

Германската компания е обвинена, че е давала подкупи на различни гръцки отговорни представители, за да получи голяма поръчка за модернизацията на гръцката телефонна мрежа в края на 90-те години.

За подписването на договор 80002 между Siemens и ОТЕ (държавната телекомуникационна компания) през 1997 г., 75 милиона германски марки са били незаконно платени на гръцки висши държавни представители и за продължаването му през 2001 г. - още 19 милиона, заяви прокурорката Елени Скперния, позовавайки се на документ от компанията майка.

Щетите за гръцката държава възлизат на 69 милиона евро, според прокурорката, цитирана от гръцката информационна агенция АНА-МПА. "Подкупите в Гърция са дълга традиция", коментира прокурорката.

От 16-те лица, изслушани днес по тази част от делото - отговорни представители на Siemens и на ОТЕ, прокурорката поиска присъда за петима ръководни кадри. Обвинителната й реч трябва да продължи в сряда и тогава се очаква да навлезе в подробности за исканите присъди.

Много ключови обвиняеми, сред които тогавашният директор на гръцкия клон на Siemens Михалис Христофоракос, не са в Атина за процеса. Христофоракос, който бе осъден във връзка с аферата в Германия, избяга от Гърция през 2009 г. и германското правосъдие отказава оттогава да го екстрадира.

Само двама ръководни политически представители от тогавашното социалистическо правителоство признаха, че са взели подкупи - бившият министър Тасос Манделис, който бе осъден през 2017 г. от съд в Атина на осем години затвор условно за "пране на пари", и Теодорос Цукатос, съветник на бившия премиер Костас Симитис.

Процсът, който започна през ноември 2015 г., бе отлаган няколко пъти заради процедурни въпроси и дълги стачки на адвокатите преди да бъде подновен в края на 2016 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:56 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още