IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Част от банкерите в ЕЦБ се опасяват от прекален оптимизъм в прогнозите

Прогнозите на централната банка са един от ключовите елементи от процеса на взимане на решения по отношение определянето на лихвите

20:05 | 16.04.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Неколцина членове на Европейската централна банка (ЕЦБ) са на мнение, че нейните икономически прогнози са прекалено оптимистични предвид пристъпа на слабост в Китай и продължаващото търговско напрежение. Това заявиха днес четирима източници, запознати с дискусиите в институцията, цитирани от Ройтерс и БТА.

"Значително малцинство" от членовете са изразили съмнения на заседанието по паричната политика миналата седмица, че е възможен подем на икономиката през второто шестмесечие, а някои дори са поставили под въпрос точността на прогнозния модел на централната банка предвид многобройните преразглеждания към понижение, които трябваше да се направят, изтъкват източниците.

Прогнозите на ЕЦБ са един от ключовите елементи от процеса на взимане на решения по отношение определянето на лихвите, а ако прогнозните данни отново бъдат преразгледани към понижение, ще се увеличи вероятността ЕЦБ да повиши лихвите дори по-късно от идната година.

Говорител на ЕЦБ се въздържа от коментар.

Тези информации оказаха натиск върху еврото, което отстъпи с близо 0,2 процента спрямо долара днес, като преди тяхната поява беше стабилно.

Лихвата по германските 10-годишни облигации достигна минимална стойност от 0,042 процента по време на сесията, след което се възстанови до 0,07 на сто.

Засега ЕЦБ е на мнение, че много от факторите, възпрепятстващи растежа, са с временен характер и следователно растежът ще се възстанови през втората половина на годината, както изтъкна миналия уикенд президентът на институцията Марио Драги.

Според някои от колегите му тези препятствия далеч не са временни и следователно няма никаква причина да се прогнозира съществен икономически подем, обясняват източниците.

Така например, германският автомобилен сектор беше засегнат от новите норми за вредните емисии, но има по-дълготрайни елементи като промяната на навиците на потребителите, отказа от дизеловите коли и спада на търсенето в Китай. Такива аргументи са посочили миналата седмица някои от управителите на централни банки, отбелязват запознатите.

Освен това, по думите им, слабостта в международна търговия е напът да продължи, тъй като конфликтите изглежда вече се превръщат в норма, а не в изключение и въпреки че растежът на китайската икономика сякаш се стабилизира, това няма да се изрази в рязко засилване на търсенето.

Те допълват, че прогнозният модел на ЕЦБ трябва да бъде преразгледан, тъй като перспективите системно се оказват прекалено оптимистични и се преразглеждат към понижение на всяко следващо тримесечие.

ЕЦБ очаква растеж от 1,1 на сто през 2019 година, докато допреди три месеца прогнозата беше за 1,7 на сто.

Марио Драги е отворен за дискусии, твърдят източниците, но според тях той не е особено заинтересован от основен анализ на методологията няколко месеца преди приключването на мандата му.

Други членове на ЕЦБ са на мнение, че истинската причина за несъвършенствата на прогнозите е неправилна оценка на неизползваните производствени мощности на пазара на труда, посочват източниците.

Еврозоната е създала десетина милиона работни места след дълговата криза и делът на заетите никога не е бил толкова голям.

В същото време инфлацията не нараства така, както би трябвало предвид рекордната заетост, което предполага, че пазарът на труда е по-гъвкав, отколкото в миналото, и че нивото на естествената безработица се е понижило.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Иван Митев
преди 4 години
Европейският съюз е с местна проява на световна неправилност за грешен начин за работа на централната банка.Запазването на грешката подсигурява нови щети за еврозоната.Устойчивият европейски просперитет е възможен само с правилен начин за работа на Европейската централна банка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още