IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Въведените в експлоатация офис площи в София са на най-високото си ниво от 8 г.

В резултат на това делът на свободните площи в столицата се е повишил до 9,5% през първото тримесечие, сочат данни на консултантска компания

11:07 | 17.04.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

70 хил. кв. м офис площи са били въведени в експлоатация през първите три месеца на 2019 г. в София, което е най-високото ниво на тримесечна база за последните осем години, сочи доклад на консултантската компания MBL.

Въпреки че общият обем на нетно усвоените площи е достигнал 43 300 кв. м, делът на свободните офис площи се е повишил до 9,5%. Обемът на подписаните нови сделки е възлязъл на 23,500 кв.м, отбелязвайки лек спад спрямо предходното полугодие, отчитат от компанията.

Предлагането на модерни офис площи в София продължава да се увеличава благодарение на няколко нови сгради, които са получили разрешение за ползване. Така офис площите в съществуващи сгради са нараснали до 2,03 млн. кв.м.

Офисите в строеж достигат  420 хил. кв.м, от които около 375 хил. кв.м са планирани за завършване до края на 2021 г. Има планирани още около 275 хил. кв.м, за които все още няма разрешение за строеж и не са започнати строителни дейности.

През първото тримесечие на годината търсенето се е запазило на относително добро равнище с подписани нови сделки за около 23 500 кв. м. Най-активни на пазара са били наемателите от IT сектора с 42% от новонаетите площи, следвани от компании, предоставящи различни бизнес услуги, включително бизнес консултанти, рекламни агенции и оператори на споделено офис пространство с общ дял от 25%.

Средните наеми през разглеждания период са останали без съществена промяна, като при офисите клас А варират между 12 и 14 евро на кв. м, а при клас Б – между 8 и 11 евро на кв. м. MBL очаква през 2019 г. наемните нива да останат стабилни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 20 rate down comment 2
melon
преди 5 години
Ох, строители, предприемачи, архитекти, общинари, вкарайте малко здрав разум и естетика в това софийско строителство! Има къде да се строи - полето, софийското е широко. Стига сте натъпквали сградите една в друга и върху друга! Грозно е. Непрактично е. Не се ли наядохте вече? Къде ще ги занесете тези пари!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още