IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Три фирми подадоха оферти за нови кораби за ВМС в поръчка за 984 млн. лева

Предложенията на българската МТГ-Делфин, германската Lurssen Werft и италианската FINCANTIERI ще бъдат отворени на 22 април

14:34 | 17.04.19 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<span lang="bg-BG">В</span>оенноморско учение &bdquo;БРИЗ 2018&rdquo; с международно участие. <em><span lang="bg-BG">Снимка: БТА</span></em></p>

Военноморско учение „БРИЗ 2018” с международно участие. Снимка: БТА

Три фирми са изпратили оферти по проекта за придобиване на нов многофункционален патрулен кораб за Военноморските сили (ВМС) до края на срока, който изтече на 16 април в 17.00 часа, съобщи Министерство на отбраната. Това са компаниите „Fr. Lurssen Werft GmbH & Co.KG“ (Германия), „МТГ – Делфин“ (България) и „FINCANTIERI“ (Италия).

Междуведомствена работна група с председател заместник-министъра на отбраната Анатолий Величков, в която влизат експерти от Министерството на отбраната, представители на Министерството на финансите, Министерството на икономиката, Министерството на външните работи и ДАНС ще отвори предложенията на 22 април във военното ведомство. Следващата стъпка на комисията е оценка на офертите. Работата на междуведомствената работна група ще завърши с окончателен доклад с оценка и класиране на подадените оферти, който се утвърждава от министъра на отбраната, и се внася в Министерския съвет за разглеждане и одобряване.

Investor.bg припомня, че на 19 юли 2018 г. Народното събрание прие актуализирания проект за инвестиционен разход „Придобиване на многофункционален модулен патрулен кораб за Военноморските сили (ВМС)“. Целта на проекта е придобиването на два многофункционални модулни патрулни кораби, които притежават способности да участват в широк спектър от морски операции на НАТО и Европейския съюз. Те трябва да заменят част от наличните във ВМС кораби руско производство, които не подлежат на модернизация.

Предишният проект за нови кораби на вoенноморските сили се провали, след като през декември 2017 г. единствената фирма, подала документи и спечелила търга за два кораба, се отказа. Става дума именно за варненската "Делфин", която кандидатсва и сега.

Максималната прогнозна стойност на актуализирания проект е 984 млн. лева с ДДС. Разликата от 164 млн. лева спрямо приетия през 2016 г. от Народното събрание проект за инвестиционен разход, е разпределена за плащане през 2025 г. и 2026 г. 

Сумата включва разходите за придобиване на корабите, първоначалния комплект ЗИП, средствата за обучение, обучението на екипажите на двата кораба и първоначалната интегрирана логистична поддръжка (за период от 3 години). В сумата обаче не се включват боеприпасите. Финансирането ще е целево от държавния бюджет за период от девет години, се посочва в актуализирания проект за „Придобиване на многофункционален модулен патрулен кораб за ВМС“.

Добавени са два нови варианта за придобиване: закупуване на нов отбранителен продукт (модифициран за нуждите на ВМС) или производство по лиценз, както и комбинация от разработване на нов продукт и модификация на вече съществуващ.

Предвижда се многофункционалните модулни патрулни кораба да бъдат окомплектовани с основно въоръжение и корабни изделия.

Корабите трябва да могат да поразяват брегови и морски цели зад пряката радиолокационна видимост с противокорабни ракети, да разполагат със способност за въздействие по надводни и въздушни цели с артилерийското въоръжение, въздействие по подводен противник с противоподводни торпеда и  въздействие по въздушен противник със зенитни ракети. Заложена е и способност за осигуряване на базирането и управлението на вертолети Panther.

Очаква се първият кораб да бъде доставен и приет от държавата през 2022 г., а вторият - през 2023 г.

В състава на ВМС в момента влизат 6 бойни кораба, от които 3 са произведени в бившия СССР, а другите три са белгийско производство, клас Е-71, придобити като втора ръка през 2005 г. и 2008 г.

На 8 юни миналата година парламентът одобри два проекта за 3,26 млрд. лв. за модернизация на армията. Общо 1,46 млрд. лв. се предвижда да струват 150 бойни машини за пехотата, които трябва да бъдат изплащани до 2029 г., а първите машини да пристигнат още през 2019 г. За "поне 8" многоцелеви изтребителя бяха приготвени 1,8 млрд. лв., които ще бъдат разсрочени за 9 години.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 6 rate down comment 4
zelka007
преди 4 години
малко вповече е пропагандата ... отчитат напредък на руснаците в областта , опит за технологично преодоляване на пропастта която съществува в сухоземните , морските и въздушните сили . област подценявана до момента 2015-2017 година , ненаситена с въоръжение . взети са мерки , скоро ще се стопи предимството по количество въоръжение . иначе ако ти е интересно по темата , щото не знам дали по руските сайтове обясняват кое как стои , те ти малко инфо :https://***.defence24.com/electronic-warfare-russian-response-to-the-natos-advantage-analysisа в сирия , всички им се пробват на *** :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 10
ABBA
преди 4 години
Апропо в Сирия успяха да си ги премерят.EW-овете де.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 11
ABBA
преди 4 години
Зелко, а ти интересувал ли си се, какво казват НАТОвските генерали за руският РЕБ.А?И кой на кого диша пушилката по пътя: кой е по-по-най ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 16 rate down comment 6
khao
преди 4 години
За руските противокорабни ракети няма да говоря----и аз така викам, да говорим за руските тостери, печки, бяла и черна техника .... къде са ? :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 14 rate down comment 5
zelka007
преди 4 години
рашките му викат РЕБ - системи за радиоелектронна борба , пък ние в НАТО му казваме Electronic Warfare (EW) . и има един куп подспецификации според случая , честотния спектър , защита/нападение , обект на въздействие и прочие ... що мислиш че пасем трева в НАТО ? дип , че не си се интересувал ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 6
zelka007
преди 4 години
ха ха , човек , случайно попаднах на тази песничка в тубата , ще ти хареса , пускай си я за мотиватор докато пишеш коментари , не че ти трябва и без нея се справяш добре . ама иначе е добра :https://***.youtube.com/watch?v=OIbBcXquXAUа в "делфин" ще правим такъв клас кораби , предполагам с немско въоръжение :https://***.usni.org/magazines/proceedings/2018/november/dont-build-new-us-patrol-craft-buy-german-one
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 13
ABBA
преди 4 години
За руските противокорабни ракети няма да говоря (тук едва ли има с кого).Какво казаха китайците, като украинците получиха от САЩ подарък стари противокорабни ракети -това е лесна плячка за руските РЕБ(такво е РЕБ няма да обяснявам на тукашният бюлюк разбиратели).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 14
ABBA
преди 4 години
Шпакли можем да фъргаме, да лижем, но във въздуха нещо ни няма....И то тук не трябват леки изтребители, като Ф-16....Тежки изтребители, като Ф-15, СУ-27, -30, -35, -57 и те така.........!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 15
ABBA
преди 4 години
При новите ХИПЕРзвукови руски ракети всеки кораб става скъпа братска могила за секунди.Но това го забравяме заради невменяемите русофоби, психо-десни и пр.Каква е поуката от Втората Световна война за Черно море?Каква поука извлече СССР?Който владее въздука, той владее и Черно море...Ама нали трябва да фърхаме шпакли на Хегемона...Dire Straits: Money for Nothing
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още