IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай ще продължи да подкрепя икономиката си заради натиска от забавянето

Страната се ангажира със структурно намаляване на задлъжнялостта и предотвратяване на спекулациите на пазара на недвижими имоти

16:12 | 19.04.19 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Китай ще продължи чрез политиката си да подкрепя икономиката, която все още е под натиска на забавянето и различни други предизвикателства въпреки по-добрия от очакваното растеж през първото тримесечие, съобщи в петък Висшият орган на Комунистическата партия, цитиран от Ройтерс.

Изявлението от политбюро идва два дни, след като Китай съобщи за стабилен растеж на годишна база от 6,4% през периода януари-март, отхвърляйки очакванията за по-нататъшно забавяне. По-доброто представяне на БВП се дължи на резкия скок в промишленото производство, като признаци на подобрение показва и потребителското търсене.

„Въпреки че потвърждаваме напредъка, трябва ясно да видим, че все още има много трудности и проблеми в икономиката“, заяви официалната информацията агенция Синхуа, цитирайки среща на политбюро, председателствана от президента Си Дзинпин.

В изявлението се посочва още, че външната икономическа среда като цяло се затяга и националната икономика на страната е под натиск.

За тази година правителството обяви намаляване на данъците и таксите в размер на 2 трлн. юана (298,35 млрд. долара), за да облекчи тежестта върху фирмите. В същото време централната банка намали задължителните резерви за банките на пет пъти от началото на годината, за да стимулира кредитирането. Очакванията са да има и допълнително разхлабване на политиката.

В петък политбюро отново подчерта, че правителството ефективно ще подкрепи частната икономика и развитието на малките и средните предприятия.

Властите ще постигнат баланс между стабилизирането на икономическия растеж, насърчаването на реформите и контролиране на рисковете, казват още политбюро.

Китай освен това се ангажира със структурно намаляване на задлъжнялостта и предотвратяване на спекулациите на пазара на недвижими имоти.

Очаква се икономическият растеж на Китай да се забави до около 30-годишно дъно от 6,2% през тази година, показва проучване на Ройтерс от миналата седмица. Причина за по-слабия растеж е бавното търсене в страната и от чужбина въпреки мерките за подкрепа на икономиката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:57 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още