IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петя Аврамова: Реалистично е АМ "Хемус" да стане готова до 2024 г.

Тази година в страната ще бъдат пуснати 119 километра нови пътища

14:05 | 20.04.19 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Реалистична е целта магистрала " Хемус" да е готова до 2024 година, каза регионалният министър Петя Аврамова по време на отчет на инициативата на партия ГЕРБ "Европа в твоя дом" в София.

До 2023 година магистрала "Хемус" ще стигне до Велико Търново, посочи тя. Тази година предсрочно ще бъде пусната отсечката между Ябланица и пътен възел "Боаза" по тази магитрала, каза още Петя Аврамова. По думите ѝ тази година в страната ще бъдат пуснати 119 километра нови пътища, предава БТА. 

С пари от ЕС и от бюджета са рехабилитирани над 820 км републикански пътища, но анализите показват, че в лошо състояние са 8000 от общо 20 000 километра републикански пътища, като за ремонта им са нужни 8 милиарда лева, каза регионалният министър. Пари за тези ремонти се чакат от новата ТОЛ система, а дотогава ще се работи приоритетно по най-тежките обекти, уточни Аврамова.

Макар пътната ни мрежа да е 20 000 километра, ВиК съоръженията са с дължина почти 90 000 километра, колкото 250 магистрали "Тракия", каза заместник-министърът на регионалното развитие Николай Нанков. Тази мрежа е за най-важната комунална услуга - получаване на качествена питейната вода, каза той.

Всички собственици на санирани жилища по програмата ни за енергийна ефективност са доволни от нея, посочи още Нанков. Програмата осигури на 220 000 граждани възможността да живеят при по-комфортни условия. До края на годината ефектите от програмата ще засегнат общо 360 000 души, които ще плащат и по-ниски сметки за отопление, твърди той.

Според участниците в дискусията България максимално се е възползвала от еврофондовете, като от тях са 70% от публичните инвестиции през последните години в страната. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 1
pioner
преди 4 години
Само не разбрах пое е това ново правителсто дето го чакаш :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 2
ivs
преди 4 години
За магистрала Черно море имаше кандидати от Китай, но някой ги прогони два пъти с исканията си за %
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 0
ivs
преди 4 години
Хемус .... 6-7 часа Варна София, Черно море 1,5-2 часа Варна Бургас Оказва се, че Варна е доста изолиран.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 2
Shadow1
преди 4 години
Дано новото правителство да не спре строителството само и парите да изчезнат. А и магистрала Черно Море също трябва да бъде започната, говорете с Румъния и Турция да стане магистрала Констанца - Истанбул, слагате тол система и за 6-7 години ще е на печалба вече...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още