IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна се готви за вероятна победа на Зеленски в президентската надпревара

Гласуването на украинските президентски избори вече започна

08:28 | 21.04.19 г. 4
<p>
	Започна гласуването за втория тур на президентските избори в Украйна. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Започна гласуването за втория тур на президентските избори в Украйна. Снимка: Ройтерс

Украйна се мъчи да свикне с недопустимата доскоро мисъл, че актьорът и новак в политиката Володимир Зеленски може да спечели президентската надпревара. Това ще означава скок в неизвестното за страната, която води война и същевременно полага усилия да стане член на Европейския съюз, предаде Франс прес в навечерието на днешния втори изборен тур.

Малцина приеха сериозно 41-годишния шоумен, обявил на 31 декември, че се кандидатира за държавен глава. С течение на времето победата му се очерта като възможна и повечето коментатори в Киев я смятат вече за свършен факт - стига да не видим изненадващ обрат, с каквито е богата украинската история. 

Спечелил с голяма преднина първия тур, Зеленски изглежда ще събере над 70 на сто от гласовете, както сочат анкети преди балотажа, който ще го изправи днес срещу 53-годишния президент Петро Порошенко, избран преди пет години след бягството на проруския предходен лидер в разгара на прозападния бунт, познат като Майдан.

Петро Порошенко "май все пак ще изгуби", констатира в петък Михайло Дубинянски, колумнист на сайта "Украинска правда". "Шансовете на действащия президент за победа на втория тур са от сферата на теорията и фантазията.

Всички изглежда са приели това", добави той. Според него държавният лидер не е успял "да усети кога един ръководител става персона, непоносима в очите на страната".

Залозите са големи за Украйна, бивша съветска република, озовала се в необичайно положение, след като стана независима през 1991 г. След като Порошенко пое властта, Русия анексира полуостров Крим, а в източните украински региони избухна война, взела за пет години близо 13 хил. жертви. Кризата изостри напрежението между Русия и Запада, които въведоха взаимни санкции.

Независимо от обещанието му да поддържа прозападния курс на Украйна, воден от 2014 г. насам, бъдещата политика на Зеленски остава неясна, при все че той се опита между двата тура да спечели повече доверие, като се заобиколи с по-опитни съветници и помести изявления в печата.

Но според Анатолий Октисюк от аналитичния център "Дим демократии" вероятната победа на актьора се дължи най-вече на недоверие към "старите политици", предизвикано от "неспирните корупционни скандали, някои реформи, спада в жизненото равнище, бедността . . .".

Симпатизантите на Порошенко изтъкват като негови заслуги, че е сближил Украйна със Запада, укрепил е армията и е избегнал риска от фалит на страната - една от най-бедните в Европа. Няма обаче нито един високопоставен служител, осъден за корупция, а конфликтът с проруските сепаратисти на Изток явно е в безизходица.

Порошенко се представя като единствен защитник на Украйна от Владимир Путин. По време на дебати със Зеленски вчера той разкритикува "пълната некомпетентност" на своя съперник - "един актьор без опит не може да воюва с руския агресор", заяви сегашният президент. Киев и Западът обвиняват Москва, че предоставя военна помощ на сепаратистите.

Участието на актьора в тази предизборна битка се очакваше с нетърпение след кампанията му, водена почти единствено в социалните мрежи. Натрупал 20 години сценичен опит, той не се обезсърчи и засили шокиращите си словесни атаки, като изтъкна, че се изправя като "обикновен човек" срещу "най-богатия президент" в историята на Украйна.

"Убеден съм, че ще успеем да разрушим системата", заключи след едночасова дискусия Володимир Зеленски, съпроводен с викове и ръкопляскания от хилядите активисти на двата лагера, събрани на стадиона.
Гласуването на украинските президентски избори вече започна, след като в 8 ч. местно време започна работа предизборна секция в Австралия, отбелязва ТАСС.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 2
Revers
преди 4 години
Страхотен избор имат украйнците. Трябва да избират между 2-*** еврей.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
Sakamano
преди 4 години
Преди 80 години фашистите анексираха територии. А сега наричат фашисти тези на които им анексират териториите. Да се чудиш как се е променила историята.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 4
ABBA
преди 4 години
Валцман, отка стана президент забогатя около 91 пъти!И нах-големият удар му дойде от Укро-зелезницата (тяхното БДЖ).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 7
ABBA
преди 4 години
Зеленски призна Бандера за национален герой.Какво ли ще кажат избитите от украинските нацисти 100 000 поляци?Съвременните панове нямат нищо особено срещу укро-нацистите,щото они рипат срещу Русия.Какво значат някакви си избити 100 000 поляци и още евреи, московци, там унгарци и пр.Бившият президент Юшченко официално пита Германия колко избити германци има от укро-нацистите. Отговор: 20.Та по критериите на ООН, Украйна е нелигитимна държава, защото на държавно ниво се изповядва геноцидна идеология.Вчера на рожденният ден на Хитлер насисти от цяла Европа са се кефели спокойно из Украйна. Братска среща тъй да се нарече.Иронията е, че и Вальцман (Порошенко) и Зеленски са евреи.Ама карай, пари и власт да има....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още